Поръчка за почтистване, дезинфекция и дезинсекция на санитарни възли обявена от Национална компания Железопътна инфрастуктура беше спряна от Комисията за защита на конкуренцията, съобщават от антимонополния регулатор в писмо до медиите.

КЗК е отменила стартираната от генералния директор на железопътната инфраструктура процедура с мотива, че има необосновано и ограничително изискването на възложителя. Жалбоподателят е Екотой Сервиз.

Това изискване е участниците да представят документ за регистрация по Закона за управление на отпадъците (ЗУО) за транспортиране на отпадни води на територията на Република България, какъвто според Комисията не е необходим.

Според дефинициите за видове отпадъци, предмет на третиране съобразно ЗУО, посочените отпадни продукти не се категоризират като битови отпадъци, продукт на домакинства, строителни, производствени или опасни отпадъци и не попадат в приложното поле на Закона за управление на отпадъците, поради което не следва да се изисква регистрационен документ за събиране и транспортиране на отпадъци по смисъла на този закон.

Допуснатото нарушение в документацията за участие съставлява самостоятелно основание за отмяна на обжалваното решение за откриване, посочват още от КЗК.