Френският финансов министър Мишел Сапен и икономическият министър Еменюел Макрон днес са на посещение в Берлин да обсъдят инвестициите и растежа в еврозоната, съобщава news.bg.

Преди визитата Макрон беше цитиран от Франкфуртер алгемайне цайтунг да казва: „50 млрд. евро спестявания от нас и 50 млрд. евро допълнителни инвестиции от вас - това би било добър баланс".

Франция обеща да намали бюджетните разходи с 50 млрд. евро, за да покрие изискванията на ЕС за бюджетния дефицит до 2017 г.

С висока безработица и нисък растеж, Франция не очаква да изпълни изискванията на ЕС за бюджетния дефицит до 2017 г. През тази година бюджетния й дефицит е нараснал до 4,4% от БВП, а за следващата година се очаква 4,3% дефицит. Изискванията на ЕС са за до 3% преди 2017 г.

В еврозоната Франция и Италия искат да харчат повече, за да подкрепят икономиките си.

„В наш колективен интерес е Германия да инвестира", каза Макрон.

Ала в Германия балансирането на федералния бюджет за първи път от 1969 г. се разглежда като приоритет. Финансовият министър Волфганг Шойбле призна в интервю, че Германия „трябва да инвестира повече и да подобни нашата конкурентоспособност", добавяйки обаче: „Ние просто не искаме растеж, постигнат със заеми".

Най-голямата европейска икономика, Германия е под натиск от МВФ да увеличи частните и публичните инвестиции, за да се предотврати стагнацията в еврозоната.