На 23 април пускат метрото от „Младост" 1 до Бизнес парка. Датата бе съобщена лично от премиера Бойко Борисов.

Той, придружаван от министъра на транспорта Ивайло Московски и кмета на София Йорданка Фандъкова, при доста сериозни мерки за сигурност, инспектира изграждането на метрото в участъка при бул. „Александър Малинов" до метростанцията при бул. „Академик Балан", съобщава news.bg.

От тази сутрин вече е възстановено движението по бул. „Александър Малинов".
Борисов е поставил задача пред министър Московски да продължат плащанията по ОП „Транспорт". Въпреки това, премиерът сам призна, че не е оптимист. Следващия понеделник Борисов отива в Брюксел и се очаква повече яснота около евентуално решение за евросредствата. „Всички проекти са изпуснати и то така са изпуснати и провалени, че нямат оправяне", констатира той. Все пак Борисов успокои, че за столичното метро пари ще има.
Премиерът припомни, че през втория си кметски мандат е обещал на хората, че ще имат метро от „Младост" до Бизнес парка.
Борисов сравни квартала с малък град като Казанлък, тъй като в него живеят 90 000 души и има поне 40 000-50 000 автомобила. Той е доволен, че ще ги облекчи, тъй като всеки ден те пътуват до Бизнес центъра.

От своя страна транспортният министър Московски увери, че правят всичко възможно максимум до февруари или март да се отвори новата ОП „Транспорт". Той съобщи, че вече са нанесени необходимите корекции, които от Европейската комисия са препоръчали.

Около 700 млн. евро са на разположение за третия метродиаметър, стана ясно още от информацията на транспортния министър. По думите му, проектът за метрото е единственият, който не е изпуснат.

Където ГЕРБ управлява, в случая г-жа Фандъкова, нямаме проблем", доволно заяви Московски. Въпреки това и той потвърди, че всички други проекти по ОП „Транспорт" са изпуснати. „Правим всичко възможно да се навакса", посочи той.