Луксозни автомобили "Порше" и "БМВ" ще се произвеждат с държавна помощ, след като днес Европейската комисия даде на германските власти съответното разрешение за това. Подобна възможност обаче засега беше отказана на Унгария, а на Испания се наложи да подпомогне автомобилната си индустрия с много по-малка от предвидената сума, съобщава БНР.

С цел заводът в Лайпциг да бъде разширен и да започне да произвежда нов модел "Порше", комисията разреши държавна помощ в размер на близо 44 милиона евро. Аргументът е, че така ще бъдат запазени 900 работни места и разкрити 1000 нови, а ефектът върху конкуренцията ще е ограничен.

За производството на два нови модела "БМВ" - единият - хибрид, другият - изцяло на батерии, което ще отвори 800 нови работни позиции, Европейската комисия позволи и държавна помощ от 17 милиона, вместо поисканите от Германия 45 милиона.
Комисарят по конкуренцията Хоакин Алмуния обясни, че тези разрешения се издават, за да се привлекат инвестиции, които иначе едва ли ще бъдат направени, и да се създаде нова заетост.

Подобно разрешение обаче, поне засега, беше отказано на Унгария, която иска да отпусне 133 милиона евро за разширяване на завода на "Ауди" в град Гьор. Според унгарските власти това ще доведе до разкриване на 2100 нови работни места. Комисията обяви, че има нужда да провери ефекта от този проект, преди да вземе решение.

На базата на подобна проверка на Испания не беше позволено да даде 24 милиона и половина за завода на "Форд" във Валенсия, и проектът там беше осъществен с по-малка държавна помощ, която не изисква одобрение от Еврокомисията.