"Търсят 70 000 IT специалисти" четем на първа страница във в. "Монитор"
T секторът може да осигури работа на още 70 000 кадри, твърдят от бранша. „В момента в сферата работят около 30 000 души, но заради бързото му разрастване непрекъснато се търсят нови служители.
„Можем да предоставим работа на 100 000 души", даде смела прогноза председателят на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) Явор Джонев.
Справка в един от големите сайтове за обяви показва, че всяко четвърто предложение за работа е в сферата на информационните технологии. Над 4500 от публикациите, търсещи служители, предлагат препитание за програмисти, софтуерни инженери и компютърни техници. Недостигът на кадри идва от това, че все повече международни компании пренасят бизнеса си у нас. В същото време все по-малко от родните компютърджии избират да се реализират в България вместо в Германия или САЩ.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

""Гражданска отговорност" няма да поскъпва" е заглавиe от в. "Труд"
Задължителната автомобилна застраховка „Гражданска отговорност" и масовата „Автокаско" няма да поскъпнат от догодина, показа проучване на „Труд" сред застрахователни компании.
„В края на годината натискът за задържане на цените на автомобилните застраховки е голям, защото има голяма конкуренция и ниска платежоспособност. Фактор е и огромният брой изтичащи автомобилни застраховки, защото повечето полици са с начална дата 1 януари", обясни Цветанка Крумова от Застрахователно акционерно дружество „Армеец".
Прочети още от в. "Труд"

"Реформаторите искат 5 области", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Петима губернатори, но в най-големите области, са поискали реформаторите от Бойко Борисов. Десните притискат ГЕРБ за управители в София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора. Това научи "Стандарт" от източници на "Дондуков" 1. Губернаторски кресла в Перник, Плевен и Монтана пък са пожелали съюзниците от АБВ. Те настояват в тези области и заместник-управителите да бъдат техни хора, съобщиха източници от партията.
Преговорите започват в сряда. Целта е до Коледа новите губернатори да са назначени. Реформаторите пак се опитват да извиват ръце, обвързват преговорите за областни управители с шефските места в парламентарните комисии, коментираха депутати от ГЕРБ. Десните настоявали да вземат 7 важни комисии в НС и били готови да ги разменят за ключови губернатарски кресла.
Прочети още от в. "Стандарт"

„Кой фалира КТБ - портиер, бодигардове, клошари, бежанци, секретарки, шофьори", пише в. „24 часа"
190 фирми фалираха Корпоративна търговска банка, а най-големите кредити са отпускани на шофьори, секретарки и охранители в тях, пише вестник "Досие". Огромни заеми са взели и лица, свързани със службите, а заради прехвърлянето на част от фирмите, длъжници се оказват клошари и бежанци от арабските страни, става ясно от справка в регистрите.
По този начин добре познатата схема с "бушоните" се е развила и тук. По данни на разследващите близо 3,5 млрд. лв. от кредитите са рискови Има няколко списъка на длъжниците с над 1 милион лева, които ги показват в различен период от време - до 2013 г. и след пролетта на 2014 г.
От тях става ясно, че по-голямата част от общия кредитен портфейл се държи от свързани с банката и мажоритарния собственик Цветан Василев физически и юридически лица.
При това според информация от прокуратурата основната част от рисковите кредити са отпуснати на служители на ниски позиции - шофьор, секретарка, архивар и портиер. Заеми са давани и на охранители, които пазят офисите на КТБ на бул."Цар Борис" 159. Там са и седалищата дружества на Василев.
Прочети още от в. „24 часа"

"Идеите за пенсионна възраст оголиха редиците в армията" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Дебатите около отмяната на ранното пенсиониране на военните са довели до масово подаване на рапорти за напускане и оголване на редиците в десетки поделения в армията. Заради недостиг на военнослужещи Министерството на отбраната (МО) обяви най-сериозното от години набиране на офицери, сержанти и войници - за 2034 души. Това става ясно от списъците, качени на електронната му страница. Търсят се 1592 войници. Най-много са вакантните места в Сухопътните войски - 1306, следвани от бойната авиация - 86, и флота - 77. Обявени са и свободни места за 25 гвардейци, както и за 347 сержанти.

Стотици са свободните места за офицери, тъй като при тях преждевременните рапорти за напускане създадоха най-голям проблем. Търсят се 371 офицерски кандидати, майори, подполковници и полковници. Най-притеснителна се очертава липсата на военни лекари - 55. Има нужда от началници на отделения във Военномедицинската академия, както и от лекари в различни медицински пунктове по поделенията. Бойната авиация също го е закъсала откъм липсата на команден състав - там не достигат 143 души. Търси се дори командир на изтребително авиационно звено. Свободните позиции са в авиобазите "Граф Игнатиево", "Безмер" и "Крумово".
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Връщане към стари данъчни ставки", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Управляващата коалиция предприема стъпки към промяна на данъчната политика в България. В голямата си част измененията са свързани с връщане на законодателството от първото управление на кабинета "Борисов", като се добавят някои нови елементи. Най-кратко: ще се разшири облагането на хазарта, банковите депозити и трудовите доходи, но ще има отстъпка за родители.
Първата сигурна промяна е свързана с облагането на някои хазартни игри, които бяха пропуснати от кабинета "Орешарски" с промените от 2013 г. Временната комисия по бюджет и финанси подкрепи на първо четене промени, които предвиждат игрите лото, бинго, кено и техните разновидности да се облагат с 15% върху направения залог. Менда Стоянова, която е част от вносителите на промяната, обясни, че в момента се поправя един пропуск. Интересното е, че подобен законопроект беше внесен и от Георги Кадиев (БСП). Промените минаха на първо четене в комисия, но бяха отхвърлени в пленарна зала. Очаква се допълнителната такса да донесе 5 млн. лв. на бюджета. Също така се добавя текст, който задължава онлайн операторите на хазартни игри да изпращат информация освен до сървърите на Националната агенция за приходите (НАП), но и към Комисията по хазарта.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Отлагането на фалита на КТБ оставя квесторите задълго в банката", пише в. "Капитал Daily"
Жалба във Върховния административния съд (ВАС) ще доведе до дълго безвремие, при което Корпоративна търговска банка (КТБ) ще продължи да се управлява от квесторите и БНБ вместо от синдици, които да осребряват имущество. Законът е лаконичен какво ще имат право да вършат и колко прозрачно ще е управлението. Ерата на квесторите ще продължи между половин и една година, ако се съди по продължителността на двуинстанционните дела във ВАС.

До отлагането се стигна, след като мажоритарният собственик на КТБ "Бромак" на Цветан Василев обжалва решението на БНБ за отнемането на лиценза на банката пред ВАС. Това автоматично стопира процедурата по несъстоятелността. Делото беше насрочено за 24 ноември, но сега производството ще е "на трупчета" до приключване на административно-правния процес. Решението за отнемане на лиценза има предварително действие, затова изпащането на гарантираните депозити ще започне по план - от 4 декември.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Близо хиляда семейства не са взели детски заради отсъствия", пише в. "Сега"
951 семейства с общо 1030 деца не са получили детски надбавки заради натрупани отсъствия от децата им. Това показва справка на Агенцията за социално подпомагане, изготвена за в. "Сега". Това са санкционираните само за първия месец от старта на учебната година, защото данните от териториалните поделения на агенцията се обобщават към 25-о число на всеки месец съответно за предходния. Помощта не се дава за месеца, в който децата са натрупали пет или повече неизвинени отсъствия. Право на детски надбавки имат родителите с доход от 350 лв. на член от семейството. През 2014 г. само за второ дете надбавките бяха увеличени на 50 лв., а за останалите те са 35 лв.

Нова Загора е рекордьор по санкционирани родители през септември - 69 семейства са били лишени от добавката, като броят на децата им е 79. Сливен е на второ място с 47 родители. Второ и трето място се държат съответно от Варна и Асеновград, където около 40 семейства не са получили помощ. В Асеновград броят им е 30.
Прочети още от в. "Сега"

"Горанов: Заради шума в системата и натиска върху БНБ Искров трябва да напусне поста си" пише в. „Труд"
Министърът на финансите Владислав Горанов не знае откъде е тръгнало твърдението, че управителят на БНБ ще бъде назначен като представител на България в Черноморската банка за търговия и развитие в Солун. Това каза самият той пред bTV и отрече да има някаква връзка между отмяната на назначението на Нина Ставрева на тази позиция и евентуалното й заемане от Иван Искров.
„Това, че Орешарски решава в последните дни да назначи Нина Ставрева в Черноморската банка в Солун, е негово решение. Това не означава, че нашето правителство го приема", каза Горанов и категорично отрече Иван Искров да е спряган за същата позиция.
Прочети още от в. „Труд"

"Чужденци търсят земя за строеж на фабрики", четем във в. "Монитор"
Собственици на производствени фирми от съседни страни, главно от Турция и Гърция, търсят активно терени, за да строят цехове и фабрики у нас. Това съобщи за „Монитор" изпълнителният директор на Forton Михаела Лашова.
„От Гърция интересът е заради по-ниската издръжка на бизнеса, а от Турция главна причина е членството ни в ЕС", уточнява тя. Според нея старите заводи, които от години се продават, не отговарят на съвременните изисквания и затова чужденците искат да си изградят цеховете на свободен терен. По думите є профилът на купувачите е най-разнообразен - производители на автомобилни части, оборудване, дрехи.
„В сегмента на промишлените площи интересът е постоянен", смята Добромир Ганев, шеф на „Форос". „Главно се купуват парцели за изграждане на цехове и фабрики за собствени нужди. Засега няма спекулативно търсене на земя за застрояване", добавя той.
Според Михаела Лашова в София от началото на годината има активизация на търсенето на терени. По-значителните сделки са 26, както за жилищни проекти, така и за изграждане на офисни сгради. „Най-голямата сделка е покупката от казахстански фондове на терен от 164 дка на южната дъга на Околовръстното близо до „Младост 4", добавя тя.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Цесията заобикаля закона за гарантиране на влоговете", пише в. „24 часа"
Предвид силно завишения напоследък интерес на обществеността по повод на т.нар.цесии на вземания от банки, следва веднъж завинаги да се обясни смисълът на договора и правните последици от него.
Вложителите с негарантирани влогове (над 100 000 евро) в банка, поставена по специален надзор, масово започнаха да "цедират" (прехвърлят) сумите над горния размер, мислейки, че по този начин ще успеят да "спасят" парите си.
Договорът за цесия е лаконично регламентиран в чл.99 и чл.100 от Закона за задълженията и договорите - забележете: този закон е обнародван в "Държавен вестник" още през 1950 г. Същественото за цесията е прехвърляне на вземане, а не на вещ.
Този, който иска да прехвърли вземането си, трябва да има качеството на кредитор по отношение на банката. Вложител в банка, който няма достъп до парите си, автоматично се превръща в кредитор, тъй като той има вземане от банката, а последната има задължение да му изплати сумата по влога (или депозита).
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Всяка втора фирма ще дава коледни бонуси", пише в. "Стандарт"
Всяка втора фирма ще раздава коледни бонуси на служителите си. 57 на сто от работодателите са подготвили допълнителни пари за 13-та заплата. Това показва проучване на Асоциацията на индустриалния капитал в България, поръчано от bTV.
Едва 15% от компаниите са заявили, че няма да награждават работниците си с допълнителни бонуси за Рождество, защото не могат да си го позволят. Близо една трета от компаниите (28%) са заявили, че все още не са решили дали ще раздават бонуси. 75 на сто от шефовете казват, че бонусите са обвързани с очакваните финансови резултати на фирмата за тази година.
27% от фирмите ще зарадват всеки един от служителите си с бонус до 100 лева. 35 на сто са подготвили между 100 и 300 лева. А 38% ще наградят служителите си с повече от 300 лева.
Прочети още от в. "Стандарт"