Европейските фондови пазари днес растат след значителното понижение в предишните две сесии. Някои инвеститори продължават да се надяват, че все пак ще се постигне споразумение между кредиторите и Гърция, въпреки настоящата ситуация.

Общият европейски индекс FTSEurofirst 300 се покачи с 1,14 процента, а индексът на "сините чипове" Euro STOXX 50 - с 1,80 процента. Немският индекс DAX нарасна с 1,62 процента, британският FTSE 100 - с 1,14 процента, а френският CAC-40 - с 1,79 процента.

Гръцкият фондов пазар е затворен до края на седмицата, отбелязва Reuters
Във вторник общоевропейските индекси Euro STOXX 50 и FTSEurofirst 300 спаднаха с 1,3 процента. А за юни Euro STOXX 50 загуби от стойността си 4 процента, отбелязвайки най-лошия резулатат от две години насам.

Вчера Гърция стана първата развита страна обявила неплатежоспособност, като не плати 1,6 млрд. евро на МВФ. Днес министрите на финансите от еврозоната ще обсъдят молбата на гръцкия премиер Алексис Ципрас за нова двугодишна спасителна финансова програма.

Шансът да се постигне споразумение до неделя е много малък, но все пак инвеститорите таят надежда да се излезе от задънена улица. Пазарът ще влияе от очакванията за резултатите и последиците от референдума в Гърция в неделя.

Индексът на производителите на автомобили и на компоненти и резервни части STOXX нарасна с 2,7 процента, след като инвестиционната компания Exane повиши рейтинга и ценовите прогнози за Peugeot, Renault, Daimler, Continental, Porsche и Volkswagen.

Котировките на Airbus се покачиха с 4,2 процента благодарение на многомилиардната поръчка на Китай за няколко десетки самолета.