Европейските пазари на акции регистрират добро повишение в началото на днешната търговия, парирайки голяма част от вчерашните загуби, като вниманието на инвеститорите е насочено към важното априлско Ifo бизнес проучване в Германия и предстоящата реч на шефа на ЕЦБ Марио Драги.

Инвеститорският риск-апетит в Европа изглежда подкрепен и от солидното повишение на американските фондови фючърси в резултат на оповестените след края на снощната търговия на Уолстрийт добри финансови резултати за началото на годината на Apple Inc. и Facebook Inc, коментира bnr.bg.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,57% и е на път да отбележи седмичен ръст от около 1,4%, немският индекс DAX се повишава с 0,51%, френският индекс CAC40 - с 0,61%, а британският индекс FTSE100 - с 0,46%.

Днешното възходящо движение на европейските борси е факт, въпреки вчерашното първо понижение на Уолстрийт след пет поредни сесии на ръст на американските акции. Индексът DJIA затвори с понижение от 0,08% до 16501,65 пункта, докато широкият индекс S&P500 се понижи с 0,22% до 1875,39 пункта. Но и двата индекса остава близо до техните рекордни върхове от 4-ти април съответно около 16631,63 и около 1897,28 пункта.

Технологичният индекс Nasdaq затвори със спад от 0,83% до 4126,97 пункта, затваряйки отново под важното ниво на съпротива около 4158 пункта - 50%-а корекция на целия солиден спад на индекса от неговия 14-годишен връх от 6-и март около 4371,706 пункта до дъното от 15-и април към 3946,028 пункта.

Оповестените в края на снощната търговия по-добри от прогнозите финансови отчети на Apple и Facebook за първото тримесечие на годината обаче доведоха до добър ръст на трите основни американски фондови фючърси, като акциите на Apple Inc. скочиха с близо 8%, а на Facebook Inc. се повишиха с 3,55% на извън борсовата търговия на Уолстрийт.

Европейският пазар преодоля негативната вълна, в резултат на спадовете на азиатските борси, и е под влиянието на добрите финансови резултати на водещите технологични компании в Съединените щати. Според анализатори, наблюдаваното слабо представяне на книжата на високотехнологичните компании може би вече е преодоляно.

Въпреки положителния старт, не всички настроения са оптимистични. Според Дейвид Бюик, от брокерската компания Panmure Gordon, подемът на фондовите пазари ще бъде с краткотраен характер.

Днес инвеститорите очакват институтът IFO да публикува ключовия индекс за бизнес-настроенията в Германия.