Столичният общински съвет (СОС) гласува мандат на своите представители за исканото извънредно Общо събрание на "Общинска банка". Представители на съвета в Общото събрание са Николай Стойнев, Орлин Алексиев и Жельо Бойчев. Съветниците одобриха предложението с пълно мнозинство, съобщи БТА.

Общинарите задължиха своите представители да гласуват за освобождаването на членовете на Надзорния съвет Димитър Колев и Никифор Вангелов, но без те да бъдат освободени от отговорност. За членове на Надзорния съвет да бъдат предложени Петя Димитрова и Стефан Ненов, пише във възложения мандат на общинските съветници.

Председателят на групата съветници от БСП Жельо Бойчев каза, че мандатът на сегашния Надзорен съвет на банката е изтекъл още през 2009 година. Той поиска да стане ясно какво се случва с останалите дела, които се водят от Съвета, за продадените неправомерно дялове на общински дружества. Председателят на СОС Андрей Иванов посочи, че ВАС се е произнесъл по първото дело, заведено от Общинския съвет - за преотстъпените дялове. Решението на съда е, че те са неправомерно преотстъпени. Има заведено второ дело - за това какво ще се случи след първото решение и по какъв начин ще бъдат върнати акциите на общината.

Георги Кадиев от БСП посочи, че трябва да се оттегли предложението за кандидатурата на Петя Димитрова, тъй като по думите му сегашното й положение - изпълнителен директор на "Пощенска банка", е в конфликт на интереси с предложението - да стане член на Надзорния съвет на "Общинска банка". Общинският съветник от НДСВ Владимир Каролев опонира на Кадиев, че след като Димитрова бъде избрана за член на Надзорния съвет, едва тогава ще има хипотеза за конфликт на интереси.

Ръководството на "Общинска банка" ще насрочи извънредно Общо събрание до един месец, посочи председателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов.

Дали ще стане това предстои да се разбере, защото общо събрание без съгласието на другия акционер Христо Ковачки е невъзможно. Той държи блокираща квота, а според устава на банката важните решения се взимат с мнозинство от три четвърти от притежателите на акции.Ковачкщи държи 25% от тях, а Столична община - 67%.

До това съотношение на капитала се стигна през 2004 г., когато шеф на банката бе Любомир Павлов. От две години насам положението не се е променило, тъй като Ковачки отказва да продаде дела си, а и не желае да отстъпи от позициите си, заковани в устава.

Вкарването на темата отново в дневния ред на общинарите стана след писмо на БНБ, в което се подкрепя намеренията на СОС да променят ситуацията с банката. Принципно централната банка може да препоръча на управлението на трезора да намали раздаването на кредити, но в цитираното днес от общинарите писмо на подуправителя на БНБ Румен Симеонов се казва, че "надзорният и управителният състав на банката не са в състояние да преодолеят зависимостта на бизнес-групата, свързана с миноритарните акционери".