Богатите не са вече толкова богати: Най-голямата икономика в Арабския свят - тази на Саудитска Арабия, изпитва все по-сериозни трудности заради ниските цени на петрола. Страната е най-големият износител на черно злато в света, като наскоро тя подобри собствените си рекорди за дневен добив - над 10 милиона барела на ден.

По-голямото количество нефт обаче означава и по-ниски цени на суровината. Те паднаха под 50 долара на световните пазари през последните месеци. А това се отрази моментално върху бюджета на една от най-богатите страни в света, разказва германският вестник FAZ.

Според най-новите прогнози на Международния валутен фонд, Саудитска Арабия върви тази година към рекорден дефицит от 19,5% от БВП, който е близо 750 млрд. долара. За първи път от 2003 година, когато цените на петрола стигнаха 35 долара за барел, Рияд има толкова голяма дупка в бюджета. Засега обаче излишъците, натрупани през годините в специален държавен фонд, помагат нещата да останат под контрол. С надеждата, че цените на нефта отново ще се покачат.

Дотогава на ход за резервите. По данни на анализатори фондовете на Саудитска Арабия, които инвестират предимно в европейски облигации, притежават поне 650 млрд. евро - или повече от годишното БВП на страната. Изчисленията на МВФ показват, че тези резерви ще стигнат за около 4 години при сегашното положение.

Но финансовото министерство не стои със скръстени ръце - Рияд вече сформира работна група, която да предложи драстично орязване на разходи за финансовата 2016 година. И няма как иначе - експортът на петрол представлява 85 процента от приходите в бюджета. МВФ прогнозира, че арабската страна се нуждае от цена от точно 82,2 долара за барел, за да няма по-нататъшни проблеми с бюджета си.