Цената на хляба в Хасково ще надхвърли лев до края на седмицата, каза пред Haskovo.info председателят на местния Съюза на хлебопроизводителите Янчо Вутов. Той посочи, че от днес цената на брашното е с 20% по-висока и вместо за 680-700 лева за тон вече се търгува за около 800 лева.

Пазарът е динамичен и цените много бързо вървят нагоре. Пшеницата, която купувахме миналата седмица за около 400 лева на тон вече е 500 лева. Минималното увеличение на цената на хляба е 10-15 стотинки, коментира Вутов.

В същото време цената на хляба в Габрово от днес намалява с 15 стотинки. Добрата новина съобщи Детелин Лазаров, изпълнителен директор на местния хлебозавод, цитиран от Дарик. По неговите думи фирмата прави жест към габровци във време на криза, като се надява те да разберат необходимостта от стимулиране на местните производители и купуват техните продукти. 650 гр. хляб "Стара Загора" от 1,05 лв. става 85 ст. Типовият хляб ще се търгува с 15 ст. по-малко и ще струва 80 ст.

"Зърненият Oктопод" настъпва и в хлебопроизводството, заяви бившият собственик на мелница „Славомел" Илиян Михайлов на пресконференция, цитиран от КРОСС. По думите му собственикът на „Октопод инвест холдинг" ЕАД Светлозар Дичевски, чрез изкупуването на кредити взети от фирми от Северна България, занимаващи се с мелничарство, ги придобива. Така дейността на Холдинга се разпростира от Варна до Видин и Лом. „Октопод инвест холдинг" ЕАД е успял да постави в зависимост съдружникът на Илиян Михайлов Йоско Исаев.

След като е изкупил кредита му фирма „Славомел" става част от Холдинга. Практиката след като придобиват мелниците била преустановяване на работата им и се използват като обезщетение на кредитите на фирмите на Дичевски. Най-големи придобивки Дичевски направил по времето когато земеделски министър е бил Мехмед Дикме.