„Революцията на кочана с договори", пише в. „24 часа"
През 1905 г. в България е приет първият закон, който се отнася до отношенията между работодател и работник - законът за труда на жените и децата. И след това вече 110 г. трудовото право в България е замръзнало в нещо подобно на родово-общински строй с обилна подправка от социализъм. Дотолкова, че в момента в голямата си част
Кодексът на труда пречи на работодателя и работника да се разберат, за да работят заедно.
Постановките на кодекса са дотолкова архаични, че всъщност много работодатели, които наемат временно работници - като в селското стопанство, туризма, комуналните услуги, - предпочитат да плащат на ръка без никакъв договор и евентуално да бъдат глобени, отколкото да се натоварят с бумащината около сключването на срочни трудови договори. Още повече че често пъти нуждата от конкретен работник е в рамките на седмица или месец.
Прочети още от в. „24 часа"

"Съдебната реформа пак опря до конституцията", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
"Съдебната реформа без промяна на конституцията ще бъде половинчата и с право биха ни обвинили, че това не е каквото очакват хората". С тези думи премиерът Бойко Борисов в компанията на правосъдния министър Христо Иванов и вътрешния министър Румяна Бъчварова обяви в Гранитната зала на Министерския съвет в четвъртък плановете на управляващите да иницират промени в основния закон, засягащи управлението на съдебната система. Те са нужни, за да може да бъде разпуснат сега действащият Висш съдебен съвет (ВСС) и да бъде избран нов, разделен на квоти - на съдии и прокурори, и с по-кратък мандат.
По думите на Борисов ще се търси консенсус с всички политически партии в парламента, който е "абсолютно възможен", за да има "правилни решения за съдебната система". Срокът, който управляващите си поставят, е преди лятната ваканция на депутатите промените в основния закон да са минали първо четене. Иванов и Бъчварова все пак подчертаха, че промяната в конституцията не е единствената мярка на съдебната реформа, която ще включва и широк спектър от предложения и пакет от законопрокети.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Успелите навън не виреят в България", пише в. "Стандарт"
Ден преди да се поздравим с Христос воскресе, в най-тъжния за християните ден, блага вест обходи угрижената ни държава. Британският в. "Дейли мейл", който до неотдавна информираше в детайли за пагубното българско влияние на Острова, разказа българска съксес стори отвъд Океана. "18-годишен син на българска домакиня е приет за студент едновременно във всички осем университета, влизащи в групата на висшите учебни заведения от Бръшляновата лига в САЩ, десет години след като е пристигнал в страната, без да знае и дума английски". Това бе гръмкото заглавие на историята на Стефан Стойков, вероятно имаща за цел да покаже, че имигрантите могат да имат и читаво поколение.
Каква реакция предизвика тази новина в България, страната принудила семейството на Стефан да търси по-добър живот в чужбина и имаща индиректен принос за неговия успех? Някои си припомниха изтърканото "Който учи, ще сполучи", но му добавиха "в чужбина". Други се убедиха, че децата им са се насочили правилно към следване навън, а трети заклеха Стефан да не се връща там, откъдето са избягали родители му. За зла врага, ден след като се поздравихме с Христос воскресе, стана ясно, че исканият от най-добрите университети младеж би се върнал в България за постоянно, ако има условия, при които да получи същата реализация, както зад Океана. В интервю за "Нова" той добави, че се връща всяко лято в родния Ямбол да се види с близките си.
Стефан не трябва да се връща в България, а ако реши да го направи, трябва да се намерят добри хора да го спрат.
Прочети още от в. "Стандарт"

"Криворазбраният туристически патриотизъм" е заглавиe от в. "Труд"
Родината е и там, където са близките ти. А и човек не е крепостен на собствената си страна
В България има два вида туристи - традиционните, които отиват на почивка, и онези, които по празници и отпуски заминават при семействата си в чужбина. Около 300 000 българи според "Труд" са напуснали страната за великденските празници. Туристи от двата типа. Не ги спряха поредните призиви от бранша да не пилеят пари в чужбина, а патриотично да ги харчат у нас.
Но нали домът е там, където е семейството ти, най-близките ти. Да, той е и тук, но може да е и там, зад граница. Аз имам един на 60 км от София и един на 1500 км. И двете места наричам дом - родния дом, там, където съм израснала, и там, където вече са моите близки.
Прочети още от в. "Труд"

"Семействата рязко са ограничили кредитите за сметка на депозитите" е водещo заглавиe на в. "Сега"
През миналата година семействата са станали по-спестовни и са прибягвали значително по-рядко към кредити. Разходите са се увеличили, докато доходите са замръзнали на нивото от 2013 г. Такава картина очертават данните на националната статистика за доходите и разходите на домакинствата през 2014 г.

Домакинствата рязко са ограничили изтеглените заеми и кредити през миналата година, като нивото им се е върнало на това от началото на кризата. Това перо в семейния бюджет намалява за първи път в последните три години. В същото време заделените на влог средства се увеличават.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Развитието на България зависи от образованието" четем на първа страница във в. "Монитор"
Зам.-председателят на ЕК Юрки Катайнен призова България да работи за подобряването на качеството на образованието, тъй като това е ключов фактор за развитието й. Той е категоричен, че важните условия за подобряване на бизнес климата у нас са свързани именно с образованието, но и със сигурността и стабилното управление.
„Свидетели сме на застаряване на населението трябва да сме сигурни, че има достатъчно работна сила", подчерта Катайнен, който беше вчера в София, за да представи възможностите на плана „Юнкер", който предвижда да бъдат отключени публични и частни инвестиции в реалната икономика на ЕС на стойност поне 315 млрд. евро за периода 2015 година-2017 година.
Европейският фонд за стратегически инвестиции ще е от полза за малките и средни предприятия и ще спомогне за публично-частните партньорства, увери Катайнен. Като примери той даде проекти в сектор „Енергетика" и „Транспорт".
Зам.-шефът на ЕК отбеляза, че някои държави възнамеряват да създадат пул от проекти за енергийна ефективност например за сгради, които накрая ще се санират от частни компании. Идеята е като се създаде този пул, да се привлече и финансиране от европейския фонд, посочи Катайнен.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Бира за айляк", пише в. "Капитал Daily"
Създателите на една от новите български крафт бири за внезапно откритата любов към пивоварството
През работния ден 28-годишният Георги Христов е финансов анализатор, а в свободното си време се самоусъвършенства като пивовар с помощта на приятелката си. Резултатът от общите им усилия е излизащата тази пролет на пазара крафт бира "Айляк", която вече направи премиери на фестивали и изложения. И двамата живеят в София, а пловдивското име на проекта им няма отношение към това кой откъде е. "Избрахме го, тъй като е най-близко до чувството ни за свобода."
Прочети още от в " Капитал Daily"

„ЕК: Планът "Юнкер" е за частни инвестиции, не за държавата", пише в. "Сега"
Планът "Юнкер" е насочен към публично-частни, а не изцяло към държавни проекти. Това стана ясно от думите на заместник-председателя на Европейската комисия (ЕК) Юрки Катайнен, който бе в София вчера. Не е работа на правителството да предлага инвестиции в рамките на този европейски фонд. Може обаче да има проекти, които са публично-частни партньорства, особено в енергетиката, както и някои транспортни проекти, каза той.

"Новината е, че има нещо, което не зависи от българското правителство", коментира по-рано през деня вицепремиерът по европейските фондове Томислав Дончев. Според него трябва да се има предвид какъв е ефектът от инвестираните европейски средства, а предизвикателството пред страната е колко частни пари ще може да задвижи с едно евро. Вчера обаче не бяха дадени подробности около хода на кандидатстването и на какви проекти би могла да разчита България.
Прочети още от в. "Сега"

"Енергийният регулатор ще задържа цената на тока" пише в. „Труд"
Има още резерви в енергийната система, които могат да позволят цената на тока да бъде задържана. Това каза пред „Труд" председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.
По думите му освен доставчиците на ток ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго про" по-висока цена на електроенергията от юли са поискали и част от производителите. Според източници на „Труд", ако заявените увеличения бъдат удовлетворени, това ще доведе до поне 10% ръст в крайната цена на тока за бита.
Прочети още от в. „Труд"

"Пазаруваме с карта 18 пъти по-малко от Европа", четем във в. "Монитор"
На всеки българин се падат само по 4 пазарувания с карта или 18 пъти по-малко, отколкото средното за страните от ЕС, където броят им 72. Това стана ясно вчера по време на финансов форум, на който медиен партньор бе в. „Монитор".
Според Стоилка Арсова от „Борика - банксервиз" при ползването на банкомати също изоставаме доста от Европа и на глава от населението за година отчитаме по 14 тегления срещу 24 средно за ЕС.
„Дори Португалия, която е съпоставима с нашата страна, на човек се падат по 115 плащания на ПОС терминал", уточни тя. По думите й причина за това е, че в иберийската държава много неща могат да се плащат през карта, като напр. пътуването в градския транспорт и тол таксите по пътищата. „У нас картите се ползват в 85% от случаите само за теглене на пари от банкомат", уточни тя. По думите й България има потенциал да увеличи плащанията с карти през ПОС терминали с 1700%.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Румъния осъди ЧЕЗ", пише в. „24 часа"
Румънската държава трябва да получи 5,7 милиона евро от ЧЕЗ, постанови арбитражният съд в Париж. Чешката компания трябва да изплати обезщетение за неспазване на задължения в договора за приватизация на румънското дружество "Електрика Олтения", съобщи в. "Евениментул зилей".
Парите могат да бъдат изплатени в рамките на месец, смята енергийният експерт Симона Добре. При не толкова оптимистичен сценарий плащането се извършва за няколко месеца.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Инженерите ни може да строят в арабския свят", пише в. "Стандарт"
- Инж. Глосов, какъв ще бъде реалният ефект за бизнеса от първата национална дискусия "Да! На българската икономика"?
- Смятам, че една такава инициатива е много успешна, защото освен че могат да се чуят проблемите на бизнеса, става ясно и какво обещава правителството за разрешаването им. Убеден съм, че ще има резултат и че ако такива дискусии се провеждат по-често, поне два пъти годишно, ефектът ще бъде положителен. Една следваща такава дискусия да бъде с участието на другата половина от кабинета. Но и самото присъствие на тази среща на премиера Бойко Борисов и на 5 от министрите му, само по себе си показва отношение към бизнеса.
- Ако на срещата присъстваше строителният министър Лиляна Павлова, какъв въпрос бихте й задали?
- Ние от Камарата на строителите често се виждаме с министър Павлова и обсъждаме дневния ред за бранша. Ние искаме промяна на законодателството. И по-точно нов закон за устройство на територията (ЗУТ) и този, който Камарата предложи - за инвестиционното проектиране. Който да регламентира взаимоотношенията и процедурите.
Прочети още от в. "Стандарт"