Международният валутен фонд намали наполовина прогнозата си за растежа на БВП на Русия през 2015-а година до едва 0,5% (при предишна оценка за растеж от 1%).

"Геополитическата несигурност има голямо пряко въздействие върху руската икономика", посочи пред журналисти Антони Спилимберго - ръководител на мисията на МВФ в Русия, цитиран от bnr.bg.

От доста месеци насам Русия е въвлечена в конфликт с Украйна. В резултат на това западните страни наложиха редица икономически санкции срещу Москва, която отвърна на удара с насрещни санкции. Всички това се отразява негативно както на руската, така и на европейската икономика.

МВФ също така призова Централната банка на Русия да затегне монетарната си политика (да повиши отново основните лихви), за да стабилизира инфлационните очаквания, като Фондът очаква руската инфлация през настоящата година да надвиши 8%.

„Паричната политика е много важна, за да задържи инфлацията в целевите нива и е важна за стабилизиране на инфлационните очаквания", каза Спилимберго.
Руската централна банка (РЦБ) постави целево ниво на инфлацията в страната за следващата година от 4,5%, плюс/минус 1,5%.

Представителят на МВФ призова РЦБ да повиши лихвите и да ги задържи над реалната инфлация в страната. На заседанието си през миналия месец РЦБ остави лихвените нива без промяна, запазвайки основния лихвен процент (минималната едноседмична репо лихва) на ниво от 8%.

Антони Спилимберго също така каза, че МВФ подкрепя позицията на Централната банка на Русия срещу налагането на ограничения върху трансграничното движение на капитали.

„Позицията на РЦБ е против налагане на контрол върху капитала. Ние сме съгласни с тази оценка, тъй като в момента това не би било от полза и ние не препоръчваме подобна мярка", посочи той.