В края на миналата седмица Съветът на директорите на Европейския механизъм за финансова стабилност (EFSF) реши да даде на Гърция двумесечно техническо удължаване на втората спасителна програма, финансирана от Фонда, информира bnr.bg.

Вместо да приключи на 31-ви декември 2014-а година, програмата на EFSF за Атина ще приключи на 28-и февруари 2015-а година. Решението беше взето след официално искане от страна на гръцкия финансов министър Гикас Хардувелис.

В резултат на това решение останалите 1,8 млрд. евро от настоящата спасителна програма все още остават достъпни до края на февруари. Изплащането на този последен транш обаче ще зависи от успешното приключване на последния преглед на текущата програмата на международните кредитори на Атина, известни като мисия на "Тройката".

Като част от спасителната програма EFSF фондът вече изплати на Гърция 141,8 млрд. евро.

Успоредно с това, в резултат на искане от страна на Гърция, шефът на EFSF фонда - Клаус Реглинг е потвърдил, че срокът за предоставените облигации от EFSF фонда за 10,9 млрд. евро е бил удължен до 28-и февруари 2015-а година. Като част от втората спасителна програма за Гърция, тези облигации на Европейския механизъм за финансова стабилност бяха прехвърлени във Фонда на Гърция за финансова стабилност (HFSF), който може да ги използва, за да рекапитализира и да спасява закъсали банки.

Техническото разширяване на програмата на Фонда EFSF с два месеца дава на Гърция време да приключи настоящия икономически преглед на Тройката, каза изпълнителният директор Клаус Реглинг, който е и изпълнителен директор на Европейския механизъм за стабилност (EMS - постоянния Европейски спасителен механизъм).

Разширяването на срока гарантира, че тези средства ще останат достъпни за Гърция и това ще успокои финансовите пазари. Гърция и Тройката трябва да използват това време, за да се премине към режим на последващи действия, допълни той.

На заседанието си на 8-и декември Еврогрупата подчерта, че ще бъдат благоразположени към гръцкото искане за предпазна кредитна линия при засилени условия (ECCL) от ESM фонда като последващи действия във връзка с текущата спасителна програма за Гърция. Европейският механизъм за стабилност ще предостави подобна предпазна кредитна линия веднага щом приключи успешно втората спасителна програма за Гърция.

„Гръцките граждани са направили огромен напредък в извеждането на икономиката обратно на здрава основа, но все още има нужда от повече реформи. Разширяването на програмата на фонда EFSF и перспективата за подкрепа от фонда ESM след това ще помогнат за пълното възстановяване на икономиката на Гърция и за подновяване на пълния достъп на Атина до финансите пазари", подчерта Клаус Реглинг.