Германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви в Брюксел, че населението на Гърция не страда заради взетите от Брюксел решения или Берлин, а заради десетилетия провали на гръцкия елит, съобщават Ройтерс и гръцки медии.

Той признава, че гръцкият народ страда повече от други европейски народи, подчертавайки, че това най-вече се дължи на грешките на гръцките политици.

Финансовият министър на Германия отхвърли ново отписване на дълга на Гърция. Пред Комисията по икономическа и валутна политика на Европейския парламент Шойбле определи намесата на „тройката" ( ЕЦБ, МВФ и ЕК) като „позитивна" , а всеки опит за предоговаряне на условията от споразумението между кредиторите и Атина като „губене на време".

Относно резултатите от предсрочните парламентарни избори в неделя Шойбле каза, че уважава решението на гръцкия народ, допълвайки, че новото правителство е „много интересна комбинация" от различни политически партии.

Припомняме, изборите бяха спечелени от радикалната лява партия СИРИЗА, която формира коалиция с дясната партия „Независими гърци".

Общият дълг на Гърция е 316 милиарда евро или 176% от БВП - най-висок дял в еврозоната. Дефицитът в бюджета на Гърция е около 0,8%. Безработицата към октомври 2014 година е 25,8%. БВП през 2013 година е 182 милиарда евро. Отпуснатият от кредиторите заем е в размер на 240 милиарда евро, пише news.bg.

До края на 28 февруари Гърция трябва да плати 1,8 милиарда евро на кредиторите.