Стойне Василев, CFSA, CIA е сертифициран финансов коуч, професионален трейнър и собственик на най-популярния сайт за собствен бизнес и лични финанси в България -SmartMoney.bg, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК). Има повече от 11 години опит на ръководни позиции във финансовата сфера в големи международни и български компании като ЕY, KBC, BDO, Райфайзен Банк, Прокредит Банк и ВМФГ. Стойне има десетки презентации и участия в телевизионни предавания по теми, свързани с личните финанси и предприемачеството, както и много публикации в авторитетни медии.

През последните години съм се срещал с много хора и от професионално любопитство съм ги разпитвал за това какви финансовите правила са спазвали през техния живот. За голяма част от тях, темата за парите е била (и продължава да е) табу. Те имат непрекъснато парични проблеми и разчитат най-вече на късмета си. Но има и други, които имат добра финансова грамотност и се радват на спокоен живот, без да се страхуват за утрешния ден. За едно такова семейство и неговите финансови навици ще ви разкажа в тази статия.

С Мария и Петър (имената са променени по тяхно желание) се запознах преди около месец. Сметките ми показаха, че те имат нетно богатство от над един милион лева, но не се вписват в типичния профил на богаташите в България. Малко над 50-годишни са, живеят извън София в малка, но уютна къща, карат практична кола от среден клас и имат син, който е вече самостоятелен. Петър е мениджър в търговския отдел на голяма компания, а Мария има малка фирма за счетоводни услуги и работи от вкъщи.

Как мислите, че са натрупали това богатство? Наследство от богати родители? Червено куфарче с комунистически пари? Мафиотски бизнес?

Нито едно от тези неща. Когато ги попитах за тяхната „тайна" за забогатяване, Петър се усмихна и ми каза, че няма никаква тайна - просто са изградили добри финансови навици и ги спазват, откакто са семейство, като най-важният от тях е ВИНАГИ да заделят част от дохода си и да го инвестират.

Досега са преодолели всички кризи в България през последните 25 години с умни решения за техните активи, които включват недвижими имоти, земеделска земя, депозити, доверително управление и малко акции на български компании (само за спорта, както каза Петър).

Сега ще ви представя финансовите навици на Мария и Петър, които са изградили в течения на годините и които са ги направили милионери:

Навик № 1: Живей според възможностите си
Този навик винаги е бил основополагащ за семейството, с което се запознах. Разказаха ми за всички трудности, през които са преминали и как нито веднъж не са си позволили да „надскачат" стандарта си и да си купят нещо, което не могат да си позволят. Дори сега, живеят като нормално софийско семейство. Не ходят често по заведения, а предпочитат да канят приятелите си на барбекю в двора. В дома им също няма нищо излишно и луксозно.

Единственото по-скъпо нещо, което си позволяват веднъж в годината е 10-дневната им почивка в някой от испанските курорти, като съчетават излежаването на плажа с кратки екскурзии до близките градове и селца. И този прост навик да живеят „според чергата си" е изграден още от студентските им години, когато са заживели заедно.

Навик № 2 Купувай „стойност", а не цена
Това означава, че винаги са купували не според цената на актива, а това какво получават срещу парите си и какъв е потенциалът за повишаване на цената му. „Някой път е по-добре да дадеш някой лев отгоре за нещо качествено, отколкото да се заблуждаваш, че евтиното е по-изгодно" ми каза Петър. След това ми разказа как „демокрацията" го е заварила в държавно предприятие като машинен инженер без никаква перспектива за развитие.

Една среща е променила живота му. В началото на 90-те години той се е запознал с немец, който търсел фирми в България, които да произвеждат машинни части. Немецът бил изненадан от ниските цени на имотите у нас и посъветвал Петър да инвестира спестените си пари в тези активи. Тогава, този съвет не му се сторил толкова добър, защото почти никой не купувал и продавал имоти. С нарастването на инфлацията, обаче, парите на семейството се обезценявали и те трябвало да решат как да ги запазят.

Тогава се сетили за имотите. И така, започнали да купуват малки парцели в различни квартали на София, докато изплащали още собственото си жилище. Така дошла 1995 година и хиперинфлацията била близо. Тогава по съвет на техен близък финансист, те инвестирали почти всичките си спестявания в имоти. Само за няколко месеца изплатили собственото си жилище (с две месечни заплати на Петър) и се сдобили с две търговски помещения и малък апартамент в централната част на София. И двамата чукат на дърво, че са попаднали на „свестни" брокери, защото е имало много измами по това време.

Когато започва строителният бум в София, те вече имали доста ценни активи - свободни парцели в регулация. За едни получават обезщетение от инвеститорите, а за други - пари в брой.

Навик № 3 Изграждай борд от съветници и не се страхувай да питаш
Този навик Мария и Петър са придобили още преди да прочетат книгите на Кийосаки. Всъщност, това беше и причината да се видя с тях - „може да съм им полезен в някакъв момент". И двамата са висшисти, но са завършили по „старата" система и не са имали никакво понятие за това как действат икономическите механизми. Всичко са научили сами и от „точните хора в точния момент". Още като студенти разбрали, че ако искаш да научиш нещо, просто трябва да попиташ, колкото и глупав да ти се струва въпросът ти.

Така, в продължение на годините, Мария и Петър са питали наистина много хора. Част от тях са искали да ги измамят и са ги съветвали само за собствената си изгода („имаме доста такива случки", казва Мария), но други са им помагали да постигнат финансовите си цели. С много от тях са семейни приятели и се виждат поне веднъж в месеца. Имат добър юрист, финансист, банкер, брокер на недвижими имоти и „бизнес човек" в техния „борд". С всеки от тях си говорят спокойно за пари, за инвестиции и за бизнес.

Навик № 4 Стартирай с малко и се подготви за голямото
Когато Петър и Мария инвестирали парите си с основната идея да съхранят парите си във времето и да „живеят добре", приемали нещата като игра и отдавали всичко постигнато на късмета. Когато обаче активите станали повече, трябвало да се отнесат по-сериозно с тази дейност. Изкушението да заживеят като новобогаташи с голяма къща и лъскави коли било голямо, но те устояли. Направили си една екселска таблица и започнали да записват всичко, което се случва с техните инвестиции.

„Оказа се, че с малко е трудно, но с много е още по-трудно", сподели Мария - „Започнахме да четем още повече икономическа литература и да търсим възможности за инвестиране, а такива не липсваха. „Семейният съвет" и „Бордът" обаче решиха да не инвестираме в нещо, което не разбираме. Така се отказахме от акции, фючърси, опции и други, които бяха далече от нас".

Навик № 5 По една бизнес книга на седмица
Когато стана въпрос за това, откъде намират информация за управлението на личните си финанси, Мария ми каза, че и двамата четат по една бизнес книга на седмица. „Сега е лесно да се намери информация за каквото и да е. Преди сме молили наши приятели, които ходят в чужбина да ни купуват бизнес книги на немски". Този навик са го предали и на сина им, който е завършил в Германия и в момента работи там.

Накрая се разделяме с Мария и Петър с молбата да публикувам поне част от тяхната история и финансовите навици, които са ги направили милионери. „Само да сменим имената, ако може, че хората у нас са завистливи. А и не пишете къде живеем, че селото ни е малко и всичко се знае, ще тръгнат едни приказки..." ме изпраща Мария.