Спад на депозитите и лошите кредити през юни, отчете БНБ. Има известен ръст на кредитите, както при физическите лица, така и за фирми.

Вероятно и заради събитията в КТБ депозитите на неправителствения сектор са се свили само за месец с 1.04 млрд. лв., до 56.98 млрд. лв. От миналата година насам обемът на депозитите е по-голям от този на кредитите, което се отразява негативно на целия финансов сектор. Депозитите на бизнеса намаляват през юни с 334 млн. лв., до 15.04 млрд. лв.

Влоговете на населението са с 478 млн. лв. по-малко, отколкото в края на май или 38.58 млрд. лв.

Припомняме че през последните десет дни на юни опашки от депозанти имаше пред КТБ и ПИБ.

Според икономиста Георги Ганев, цитиран от бТВ това е временно явление и това ще бъде показано с данните на централната банка за юли, които се очаква да излязат следващия месец. Припомняме, че ПИБ обяви, че ще приема изтеглени от банката депозити, като ще запази лихвата по тях.

През юни над 800 млн. лв. бяха изтеглени само от ПИБ, но част от тях се върнаха в банката, а други бяха вложени в други трезори.

Към края на юни кредитите за неправителствения сектор са 55.71 млрд. лв., като обемът им нараства с 2.3% на годишна и с 0.4% на месечна база. При кредитирането за бизнеса има увеличение от 3.1% през 12-те месеца до юни, а при тези за домакинствата ръстът е с 0.3%.

Делът на лошите и квалифицирани кредити намалява до 21.94% през юни от 22.07% през май. При заемите за бизнеса проблемните задължения се свиват до 23.67% от всички през юни, спрямо 23.82% през май.

Като цяло данните показват, че независимо от събитията около КТБ и масовото теглене на депозити, банковата система се стабилизира.