Досега по оперативните програми за периода 2007-2013 г. са усвоени над 6,5 милиарда лева, което е над 80% усвояемост. Управлението на европейските програми ще се обедини в един общ фонд. Това стана ясно на срещата на бизнеса с правителството, посветена на усвояването на еврофондовете.

Тази година ще започнат проекти и по новите програми. Очаква се днес да бъде получено одобрението за Програмата за селските райони. Очаква се до няколко седмици да получим одобрение за програмите "Региони в растеж" и "Околна среда", заяви Томислав Дончев, цитиран от БНР.

„Никой от нас не счита, че 2015 година ние трябва да се похвалим само с одобрени програми. Четири или пет милиарда трябва да бъдат обявените процедури от новия програмен период 2014-2020 година", посочи вицепремиерът.

10 процента от парите ще могат да се използват за финансов инженеринг, а останалите пари ще бъдат управлявани в България от така наречения "Фонд на фондовете", обясни финансовият министър Владислав Горанов:

"Той (фондът - бел.ред.) ще обедини в себе си управлението на разделени, но структурирани заедно под общо управление, елементи на отделните оперативни програми, които представляват компоненти на финансовия инструмент в тях."

Също така до няколко седмици страната ни ще се присъедини към европейската инициатива за малки и средни предприятия с 200 милиона лева, посочи Дончев:
Към сумата, която отдели държавата-членка, се добавя допълнителен ресурс от програмата "Хоризонт 2020".

Това трябва да доведе до поевтиняване на кредитите за бизнеса.