Те живеят сред боклуци, без ток и без течаща вода. Работят при нечовешки условия срещу 4 евро на час. Някои от тях намериха там смъртта си. Другите не смеят да се оплакват. Добре дошли в "българското гето" в Южна Италия!

Погледнато отдалеч, това място изглежда като сметище. Само че там освен боклук, има и хора. Хора, които са принудени да живеят в тази мизерия. В сезона, в който се прибира реколтата, в "българското гето", недалеч от град Лече в Южна Италия, живеят до 600 души.

Някои от сезонните работници са дошли тук със семействата си. Децата им играят насред боклуците, които са навсякъде. Много от тези източноевропейци идват в Южна Италия вече от години. Един от тях е Руси, който печели по 4 евро на час в селското стопанство. Разбира се, на черно. В България той изкарвал още по-малко - по 1-2 евро.

Властите са безсилни

Руси и семейството му живеят в една барака. В нея няма нито ток, нито течаща вода. Общата тоалетна представлява дупка в земята. Напълни ли се, източноевропейците просто издълбават нова. "Българското гето" е известно и на южноиталианските власти - най-вече с катастрофалните си условия на живот. Досега обаче те не са предприели нищо.

За работата на полето и настаняването в гетото е отговорен т.нар. "капорале". Той е посредникът между селскостопанските предприятия и сезонните работници. От него зависи къде и какво ще се работи. Посредникът, разбира се, прибира в джоба си част от дневната надница. Според синдикатите, това си е чиста експлоатация.

"Посредниците действат нелегално. Това е един вид мафия", казва синдикалистът Даниеле Кламита. Той обяснява, че много от надничарите работят боси на полето между 8 и 10 часа на ден. "Производителят получава за килограм домати около 7 евроцента. А потребителят плаща до 2 евро. Това е оскъпяване с 2800%", изтъква Кламита. "Тази разлика е за сметка на надничарите", допълва той.

Работният ден на източноевропейците приключва едва когато каже посредникът или жена му. "Който изработи повече, получава и повече пари. А за безделниците - няма нищо", казва Онита, съпругата на т.нар. "капорале".

Работниците не смеят да се оплачат

От десетилетия насам по този начин биват експлоатирани и италианци, особено при гроздобера. "Растящата конкуренция от страна на мигрантите допълнително утежнява трудовите условия", казват от прокуратурата в южноиталианския град Лече. През тазгодишното горещо лято дори вече са регистрирани и няколко смъртни случаи. От прокуратурата смятат, че те са вследствие на преумора от робския труд. "Когато питаме сезонните работници за условията на труд, никой от тях не смее да каже нищо. Те се страхуват, че ще изгубят единствения си източник на доходи, ако се разбере, че са разговаряли с нас", казва прокурорът Каталдо Мота.

Работниците, които се опитат да се възпротивят или проговорят, си заминават. Това е всеизвестно, и то важи далеч не само в "българското гето". А тези, които са готови да останат да работят и живеят в тези крайно нечовешки условия, за съжаление са много.

По репортаж на германската телевизия АРД.