Ръководството на Националния съюз на говедовъдите в България написа официално писмо до европейските институции. В него се отправя молба за одобрение на българските искания за подкрепа на млечния сектор, които ще бъдат обсъждани на предстоящото заседание на Съвета на министрите по земеделие от ЕС, което ще се проведе 7 септември.

Писмото е адресирано до еврокомисаря по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоугън и до Европейския парламент, съобщава Farmer.bg.

Ето част от изразените в него проблеми и позицията на българските животновъди:

„... В много кратки срокове успяхме да изградим съвременни ферми, оборудвани с необходимата техника за производството на качествено мляко, отговарящо на европейските изисквания, като използваме съвременни технологии за отглеждане на животните.

Вече имаме ферми, които имат средна продуктивност от крава над 10 000 кг и много други които произвеждат над 8 000 кг. Това са положителни неща, които нашите фермери постигнаха с много труд, кредити и бързо приобщаване към Европейските изисквания.
За съжаление, успоредно с положителните неща кризата в млечния сектор, която обхвана ЕС и продължава една година, засегна сериозно и България.

Нашите ферми са пред фалит, а много от колегите се отказват от бизнеса си, развиван с години. Ниските изкупни цени на млякото в момента позволяват да се осигурява изхранването и отглеждането само на млекодаващите крави.

Проведените разговори с министъра на земеделието и неговите заместници осигуриха частична помощ по програмата де минимис, но тя е крайно недостатъчна, за да съхраним млекопроизводството.

От тази помощ не се възползваха напълно част от средните и големите ферми поради ограничения брой животни до 200 крави като горен допустим праг на подпомагане или вече изчерпан лимит от 15 000 евро за последните 3 години.

Именно тези стопанства обаче допринасят за подобряване качеството и хигиената на млякото в сектора, внасят данъци и са 100% на светло.
Всичко това е на фона на увеличаващите се цени на фуражите, използваната енергия, услугите, работната ръка и други фактори.

Запознати сме с писмото на европейската конфедерация на браншовите съюзи от земеделието Kопa Kоджека, изпратено до ЕК, затова настояваме комисията да направи всичко възможно да подобри нашето положение в спешен порядък.

В противен случай ще фалират стотици ферми. Ясно е, че ще се намали производството на мляко, също ще намалее и производството на месо поради намалелия брой на родените млечни телета. Ще се отвори нова социална дупка в страната и множеството безработни в сектора ще доведат до допълнителни средства, които правителството трябва да осигури за социални издръжка."

Пълният текст на писмото може да видите тук.