Възобновени са строително-монтажните дейности по доизграждането на газопровода Добрич - Силистра, съобщиха от Силистренската община. Съоръжението трябваше да бъде пуснато в експлоатация преди повече от година, но строителството се забави.

Инвеститор на проекта е държавното дружество "Булгартрансгаз". От там не съобщават какви са причините за забавянето, но уверяват, че до няколко седмици оставащите около 500 метра тръби ще бъдат изградени и ще се пристъпи към провеждане на проби за якост и плътност.

Довеждащият газопровод е с дължина 80 километра и преминава през територията на 5 общини. Капацитетът му е 100 000 кубически метра газ на час. Стойността на проекта е около 12 300 000 евро. Две трети от средствата са по линия на международния фонд "Козлодуй", а останалите - от държавния бюджет.

Друг инвеститор "Ситигаз" вече е изградил над 9 километра газопроводна мрежа в град Силистра и се очаква още през следващия отоплителен сезон над 20 общински и държавни сгради да преминат на отопление с газ.