Фондовите пазари в Европа отбелязаха солиден ръст в началото на днешната търговия. За това допринесоха серията позитивни финансови резултати на водещи компании, спадът на еврото спрямо останалите основни валути също е в подкрепа за експортно-ориентираните производители.

Акциите на голямата швейцарска банка UBS скочиха с близо 7% след като тя отчете ръст с 88% на нетната си печалба през първото тримесечие на годината. Котировките на Adidas AG се покачиха с 2% след повишение със 17% на нейната печалбата за първото тримесечие на годината, информира bnr.bg.

Това, както и сутрешното понижение на еврото на валутния пазар, доведе до първоначален ръст на основните европейски фондови индекси с близо 1%. Но доброто начало на търговията беше спряно от подновени страхове около продължаващите преговори на Гърция с нейните международни кредитори. Както и от информация на "Файненшъл Таймс", според която Атина ще загуби финансовата подкрепа на МВФ, ако в скоро време европейските лидери не постигнат споразумение за поредна съществена обезценка на гръцкия държавен дълг.

В същото време инвеститорите игнорираха възходящите икономически прогнози на ЕК за ЕС и за еврозоната, акцентирайки върху драматично понижените прогнози на комисията за икономическия растеж на Гърция.

По обед европейски индекс Stoxx Europe 600 се качва едва с 0,3%, след като в началото на днешната търговия отчете ръст от близо 1%. Немският фондов индекс DAX изтри първоначален скок от над 1% и вече се търгува около вчерашните нива на затваряне. Френският индекс CAC40 се понижава с 0,05%, докато британският индекс FTSE100 се повишава с 0,37%, но след първоначален скок с близо 1% след вчерашния почивен ден за пазарите в Лондон за т.нар. "банкова ваканция" през май. Възходящото движение на британските акции се ограничи от изненадващ спад на бизнес активността в строителния сектор на Обединеното кралство до 22-месечно дъно през април.

Подновените страхове около гръцката дългова криза причиниха солиден трус на капиталовите пазари в Атина. Общият индекс Athex Composite се понижава с 3,37%, докато лихвата на 10-годишните гръцки облигации скочи с 25 пункта към 10,7%, а на 2-годишните книжа отбеляза ръст с 100 базисни пункта към 20,66%.