Президентът на Русия Владимир Путин обяви в събота, че настояването на Москва Киев да изплати дълговете си за доставките на природен газ, нямало нищо общо политическата криза в страната, нито с предстоящите там президентски избори, предаде ИТАР-ТАСС.

В интервю за руската държавна телевизия "Россия" Путин декларира, че Русия не иска да поставя под съмнение надеждността на транзита на газ за Европа и призова европейските държави да финансират бюджета на Украйна.

Той обясни, че до 7 април руската страна е трябвало да получи от украинската 525 000 долара за доставения през март природен газ, но не е получила нищо.

"Както сме се договорили, ако те не покриват текущите си платежи, то тогава ние преминаваме към първоначалната формула за определяне на цената - 485 долара за хиляда кубика. И казваме, че бихме могли да го направим още сега, като имаме предвид натрупания дълг от 2,2 милиарда долара. Но ние няма да направим това. Ние няма нито да подкопаваме украинската икономика, нито да поставяме под съмнение надеждността на транзита към Европа", заяви Путин.

Той добави, че Русия е готова да почака още един месец и да не преминава към схемата за предплащане на доставения газ, но "не може да чака вечно" и да прехвърля върху руския бюджет и руските данъкоплатци проблемите на 45-милионната Украйна.

Затова той призова "всички европейски страни, всички страни, които са заинтересовани да поддържат украинската икономика, да се включат в процеса за подпомагане на Украйна и да изработят мерки за финансиране на нейния бюджет", предаде ИТАР-ТАСС.

Междувременно еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер обяви, че Европа трябва да помогне на Украйна и да се намерят възможности за погасяване на дълга на страната за руския газ. В противен случай се рискува нова газова криза, предупреждава той в интервю за германския вестник "Велт ам зонтаг", цитиран от БТА.

"Трябва да се преодолее евентуална газова криза и да се осигури енергийната сигурност за бъдещета зима. Ако не намерим възможност Украйна да се разплати по сметки, възлизащи на над 2 млрд. долара, има опасност Русия да не извършва доставки на енергоносители за Украйна", прогнозира Йотингер.

По думите му страната е важна транзитна територия и евентуална криза ще засегне и Германия. Йотингер предупреждава всички държави от Европейския съюз да не ограничават контактите си с Русия в енергетиката.

Въпреки това призовава страните да търсят и други източници на горивото. Йотингер посочва Норвегия, Алжир и Азербейджан като страни, които биха могли да играят по-голяма и важна роля на европейския газов пазар.