През 1971 г. в САЩ Денят на паметта е обявен за национален празник, на който се почитат тези, отдали живота си в служба на родината. Човешките жертви винаги са били скъпи, но войните също струват цели съкровища, както и кръв, пише в. "Хъфингтън пост", цитиран от агенция БГНЕС.

Изданието публикува данни за десетте най-скъпи военни конфликти, в които са участвали САЩ. Ако войната с Мексико през 1840 г. е струвала 2,4 млрд. долара, то това като съотношение към Брутния вътрешен продукт от 1847 г. възлиза на едва 1,4%. Втората световна война е най-скъпото участие на Вашингтон във военен конфликт - 4,1 трилиона долара или 36% от БВП на 1945 г.

До Втората световна война почти целият военен бюджет на страната е харчен за участието във военен конфликт. Например САЩ харчат 1,1% от БВП на 1899 г. за испано-американската война и 1,5% като разходи за отбраната.

Тенденцията се променя из основи с началото на студената война. Постоянната заплаха от военен конфликт води до това Съединените щати да са готови за война по всяко време, като надпреварата в Космоса и ядреното въоръжаване се превръщат в приоритети както за САЩ, така и за Съветския съюз. Като резултат военновременните разходи и разходите за отбрана започват да се разминават. Например по време на корейската война военновременните разходи са 4,2 % от БВП през 1952 г., докато пълните разходи за отбрана възлизат на над 13% от БВП същата година.

За определяне стойността на войните се използва докладът от 2010 г. на служба на Конгреса "Разходи на САЩ за основните войни".

Най-скъпа е Втората световна война. След като излиза от изолационистката си черупка, Вашингтон похарчил 4,1 трилиона долара за конфликта, в който са загинали 400 000 американски бойци. Американското участие в конфликта започва на 8 декември 1941 г., денят след японската бомбардировка на Пърл Харбър. Три дена по-късно Америка официално обявява война на Германия и Италия.

На второ място е войната срещу тероризма, както общо се наричат действията на Пентагона в Ирак и Афганистан. През 2010 г. те са стрували на бюджета на Щатите 1,6 трилиона долара.

На трето място е Виетнамската война. В нея САЩ похарчили 738 млрд. долара или 2,3% от БВП на страната от 1968 г. След края на конфликта имената на 58 000 загинали са включени в паметника на ветераните от Виетнам във Вашингтон.