Европейската комисия прие оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура" за периода 2014-2020 г. в размер на почти 1,9 милиарда евро, от които 1,6 милиарда евро по линия на Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) и Кохезионния фонд, а останалата част - от държавно финансиране, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

Програмата е насочена към развитието на Трансевропейската транспортна мрежа по отношение на железопътната (нови и модернизирани железопътни линии с дължина 190 км) и пътната инфраструктура (изграждане на магистрала с дължина 62 км) и има за цел транспортът в България да стане по-безопасен и по-устойчив.

Голяма част от железопътните линии София-Септември и Пловдив-Бургас ще бъде реконструирана/модернизирана.

Повечето инвестиции за пътни проекти са предвидени за завършването на автомагистрала „Струма", която е от ключово значение за връзката между София и Солун, Гърция, като част от общоевропейския коридор Германия-Гърция.

Освен това реконструкцията/модернизирането на основни железопътни гари ще способства за ефективност на интермодалния транспорт. Удължаването на мрежата на софийското метро ще осигури на гражданите безопасен, бърз и екологичен транспорт, както и директни връзки до международното летище, централната гара и редица трамвайни и автобусни линии.

Програмите ще се реализират в пет приоритетни области:

  • TEN-T - Железопътна инфраструктура - 673 345 449 евро
  • TEN-T - Пътна инфраструктура (магистрали) - 673 345 449 евро
  • Интермодални транспортни услуги и устойчив градски транспорт, напр. софийско метро - 425 058 824 евро
  • Системи и услуги за управление на транспорта - 68 170 108 евро
  • Техническа помощ - 47 667 431 евро.

Очаквани резултати: Модернизирана/реконструирана железопътни линии с дължина 190 км; изграждане на магистрала с дължина 62 км. Както и по-добри условия за плаване по река Дунав, по-безопасен железопътен, воден и въздушен транспорт.