„Uber набира шофьори в България", пише в. "Капитал Daily"
Платформата за алтернативен таксиметров превоз Uber започна да набира шофьори в България. Макар и без логото на компанията, от няколко дни в социалната мрежа Facebook се разпространява обява, от която става ясно, че Uber има намерение да стартира дейност в страната съвсем скоро. Страницата, озаглавена Kola v Grada, твърди, че това е "нов революционен начин да превозваш хора в София, използвайки собствената си кола". Официални представители на Uber не бяха открити за коментар, а служителка на дадения телефон за връзка отказваше друга информация освен "насочваме ви да попълните формуляра на страницата".

Линк на страницата във Facebook препраща към подробностите към обявата за допълнителна работа - как можеш да спечелиш пари, карайки собствената си кола и определяйки собственото си работно време. Първо условие е кандидатите да имат навършени поне 24 години. Изисква се те да имат кола с четири врати, произведена през 2005 г. или след това - параметри, покриващи модела на Uber. Съвпаденията обаче не свършват дотам - адресът на фирмата, посочен на Facebook страницата, съвпада с този на "Юбер България", посочен в Търговския регистър. Тоест вероятността да става въпрос за имитатор на Uber е минимална.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Подстригаха прихващанията", пише в. „24 часа"
Народното събрание прие текстове в Закона за бюджета, които правят прихващанията на длъжниците в КТБ недействителни до рамките на частта от масата на несъстоятелността, която ще събере Фондът за гарантиране на влоговете.
Казано просто, ако един длъжник е купил негарантиран депозит и иска да си направи прихващане по своя кредит, той може да го направи след като Фондът за гарантиране на влоговете е събрал всички пари на банката, покрил е тези, които е дал за гарантираните депозити и ако са останали средства.
Тази поправка прави всички цесии с депозити за евентуално прихващане изключително неизгодни сделки. Според официалните данни цедирани са близо 1,7 млрд. лева от депозитите в КТБ, а са заявени прихващания за 800 млн. лв.
Самите вложители, които са направили цесии, не би трябвало да са потърпевши, но тъй като повечето такива сделки са с отложено плащане, най-вероятно те също няма да получат парите си.
Прочети още от в. „24 часа"

"НАТО ни пази с US танкове от Русия", четем на първа страница във в. "Монитор"
150 танка и бронирана техника на въоръжените сили на САЩ ще бъдат разположени в няколко страни членки на НАТО в Източна Европа, сред които вероятно и България. Мисията на военните машини ще бъде пазят територията ни от евентуална руска агресия. Това стана ясно от изказване на главнокомандващия американските сухопътни сили в Европа ген. Бен Ходжис.
Той уточни, че става дума за част от операция „Атлантическа решителност"
която има за цел да внесе спокойствие у прибалтийските държави и Полша, които са притеснени от действията на Русия по отношение на Украйна. По този начин САЩ ще увери тези страни в подкрепата си към тях.
„Ще обсъдим няколко варианта като например разпределяне на оборудването на малки партиди, примерно за батальон или за рота. Може би в балтийските държави, Полша, Румъния или България", каза ген. Ходжис. Освен бронираните машини ще бъдат изпратени и сухопътни войски. Те ще останат няколко месеца и ще участват в съвместни учения със страните, в които са разположени. „Военнослужещите ще участват в ученията, след което ще се върнат, а техниката ще остане там на място", разясни детайли от плана ген. Ходжис и добави, че това решение е много по-икономически изгодно, отколкото транспортирането на техникапреди всяко учение.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"С 4 месеца увеличават пенсионната възраст" е заглавиe от в. "Труд"
След година прекъсване през 2015 г. пенсионната реформа ще продължи, но само за масовата трета категория работещи. Максималният осигурителен доход ще се увеличи от 2400 на 2600 лв., което ще вдигне и размера на максималната пенсия до 910 лв. Социалните помощи и обезщетенията обаче остават непроменени, минималната заплата също замръзва.
Това са основните параметри на социалната политика на кабинета „Борисов" в проектобюджета за 2015 г., който вчера бе публикуван от финансовото министерство.
Възрастта и стажът за пенсия за трета категория труд ще се увеличат с по 4 месеца от Нова година. От 1 януари мъжете ще се пенсионират при навършени 64 години и 38 години стаж, а жените - съответно на 61 години и 35 години стаж. Параметрите са част от пенсионната реформа, приета при предишното управление на ГЕРБ и замразена от правителството на Пламен Орешарски.
Прочети още от в. "Труд"

"България ще има рекорден дълг и голям дефицит догодина" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Кретаща икономика, рекорди с държавния дълг и мъчителна битка с бюджетния дефицит ще бележат новата 2015 година. Такива са прогнозите на Министерството на финансите, което вчера публикува проектобюджета за догодина и очакванията си за развитието на България през идните 3 години. От документите става ясно, че през 2015 г. правителството ще се опита да дисциплинира държавните разходи, но въпреки това "дупката" в хазната ще остане голяма и ще се наложи взимането на 8.1 млрд. лева нови дългове.

В основата на тези мрачни разчети е очакването, че догодина икономиката ни ще порасне с едва 0.8%. Това означава, че мечтаното увеличение на доходите и скъсяване на дистанцията с по-развитите страни скоро няма да се състои. За сравнение през 2015 г. за целия ЕС се очаква 1.5% ръст, а световният БВП ще се увеличи с 3.5%. В бюджетните разчети има и добри новини - като заявката за пенсионна реформа и отсъствието на популистки промени в данъчната и в други сфери.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Държавата договори изгоден външен заем", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Четири са банките, които ще отпуснат краткосрочен мостов заем на държавата за покриване на разходите до края на годината. Това са американската Citibank, британска HSBC, френската група Societe Genеrale и Уникредит Булбанк. Общата сума, която ще осигурят за половин година, е 1.3 млрд. евро (2.54 млрд. лв.) при лихва от 0.9% и добавка от 0.4% за такси и комисиони. Информацията потвърдиха източници на "Капитал Daily" от банковите среди, които коментираха параметрите на заема като много добри за държавата. Информацията съобщи по свои източници и агенция Reuters. Предстои парламентът да ратифицира договорите, а очакванията са средствата да бъдат усвоени в първите дни на декември. Парите са нужни на държавата за текущи разходи по линия на дефицита, падежиращ вътрешен дълг и изплащане на част от депозитите в КТБ през фонда за влоговете. Мостовото финансиране е избрано, тъй като отнема по-малко време в сравнение с нови облигации на чуждите пазари. Отделно държавата планира да изтегли в близките дни над 1.5 млрд. лв. чрез ДЦК и от вътрешния пазар, с което няма да се наруши ликвидността му. Плановете на Министерството на финансите са да рефинансира задължението си към банковия консорциум с продажба на облигации на международните пазари догодина, като е дадена възможност на кредиторите да участват в подготовката на предстоящата емисия.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Защо руснаците предпочитат вече да си седят у дома", пише в. "Сега"
В Австрия и Швейцария много се радват на гостите от Русия през зимата. Не защото са много - те са едва 2% от общия брой чуждестранни туристи в двете алпийски републики. Но именно руснаците се разделят с парите си по-лесно от другите.

Както съобщи руският вестник "Ведомости", позовавайки се на изпълнителния директор на Асоциацията на руските туроператори Майю Ломидзе, броят на резервираните пътувания зад граница е намалял наполовина.

Не става дума за отделна държава: числата показват общата картина на зимната ваканция на руснаците, която ще бъде през първите две седмици на януари.

По думите на Ломидзе за разлика от минали години практически почти никой не е правил през август и септември резервации за пътуване зад граница и едва сега процесът набира обороти. Но дори в края на месеца резервациите да нараснат, ясно се вижда, че резултатите за целия сезон ще спаднат с 25-30%.
Прочети още от в. "Сега"

"Твърде много области и областни" пише в. „Труд"
Поводът: Според договорка с ГЕРБ реформаторите ще имат 5-има областни управители. Лидерите в блока обаче не могат да се разберат за единни кандидатури.
По-лесно е Реформаторският блок да се разбере с ГЕРБ, отколкото със себе си. Да договори квота за областни управители с първата партия, отколкото да предложи кои да я запълнят. И да остави на премиера да е арбитър, който сам да избира измежду имена, по които реформаторите не могат да постигнат съгласие.
Противоречията в блока са не само между партийните централи, но и между регионалните структури. ДБГ подкрепя кандидата на СДС за областен на Бургас, но местната й структура в морския град не понася никого от сините там.
По един парадоксален начин коалицията на реформаторите с ГЕРБ отпушва вътрешния блокаж в коалицията Реформаторски блок. Партиите в нея се ръфат за територии като балканските страни преди век, под желания от всички тях руски арбитраж.
Прочети още от в. „Труд"

"250 хиляди домакинства плащат сметки онлайн", четем във в. "Монитор"
Около 250 000 домакинства, или всяко дванадесето, плащат сметките си онлайн. Това сочат данните на най-големия сайт за плащания през мрежата у нас. Годишно мераклиите да плащат, ползвайки новите технологии, се увеличава с около 40 000.
Между 31 и 45 години е възрастовата група, която използва най-често плащания онлайн. Повечето от тях са с висше или средно образование, със средни доходи. Повече са хората, ползващи въпросната услуга, в големите градове. Начело са София и Варна, но като дял от жителите много активни са също Плевен и Русе. Превес имат мъжете, като съотношението спрямо нежния пол е 60% на 40%.
Според изпълнителния директор на ePay.bg Георги Маринов в сайта преобладават регистрациите на физически лица, като в някои домакинства има повече от една. „Много от клиентите са млади хора, които купуват електронни игри", поясни той. По думите му особено популярни са онлайн покупките на парфюми и цветя
както и на автомобилни гуми. От областта на електрониката най-често се пазаруват консумативи, като например тонери за принтери, кабели и понякога лаптопи, ако са с много голяма отстъпка. Вече има регистрирани и няколко покупки на имоти онлайн.
През 2009 г. е отчетен рекорден брой транзакции, когато за по-малко от час са продадени 2265 билета за концерта на Мадона в България за над 1,062 млн. лв.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„TTIP и "езикът на омразата"", пише в. „24 часа"
Понятието език на омразата в родната действителност обикновено се отнася до различни националистически прояви, които в общия случай имат някакъв първичен или откровено просташки характер. През последните години обаче се наблюдава и възраждането на един много по-рафиниран и обигран "език на омразата", който води откровено идеологическа война срещу капитализма и въобще свободата.
Към момента няма тема в страната, която така ясно да откроява фронтовата линия на този език от т. нар. споразумение TTIP, т.е. преговорите между ЕС и САЩ за премахване на пречките пред търговията и инвестициите. Темата може и да звучи малко далечна на фона на всички "драми" в страната, но кампанията анти-TTIP е просто зашеметяваща - от "битката на големите корпорации и обикновения човек" до "новото робство".
Някъде в основата на кампанията срещу търговското споразумение стои напълно произволното твърдение, че свободната търговия винаги е в ущърб на по-слаборазвитите икономики. Това схващане е класически мит и противоречи на всякакво трезво разбиране за икономиката.
Прочети още от статията на в. „24 часа"