Нов сайт срещу имотните измами ще бъде представен в сряда, съобщи министърът на правосъдието Диана Ковачева. Готов е и  проектозаконът, който ще регламентира дейността на агенциите за недвижими имоти, обявиха от браншовото сдружение.

На сайта може да се получи информация на четири езика за начина за придобиване на имоти в България, така че купувачите да не бъдат излъгани. Те ще могат да задават въпроси на четири езика и да получават компетентен отговор до 24 часа, обясни правосъдният министър, цитирана от БТА.

Идеята за този сайт е на бизнеса, а проектът е разработен от експерти от Агенцията по вписвания, уточни министърът пред участниците в конференция "Бизнес етиката: основен принцип за устойчива бизнес среда", открита в столичния хотел "Шератон".

За разработването на сайта през юли правителството преведе 59 580 лв. по бюджета на Министерството на правосъдието, като с него се цели да се спрат имотните измами и с чужденци.

От 1 декември ще има възможност и при всяка промяна в статута на една фирма в Търговски регистър, собственикът й да получава SMS в реално време, информира още Ковачева. Така ще се предотвратяват манипулации и кражби на фирми.

Наскоро стана ясно, че е сформирана и работна група за промени в наредбата за служебните архиви на нотариусите. Ще се разширяват правата на хората, които упълномощават и могат да бъдат упълномощени.

Намаляване на имотните измами предвижда и окончателният вариант на проектозакона, който ще регламентира дейността в сектора "недвижими имоти". Той вече е предаден на конкретен вносител, а текстът е във вид, в който може директно да бъде внесен за обсъждане в комисии към Народното събрание. Това съобщи днес на пресконференция Лъчезар Искров, зам.-председател на Управителния съвет на Националното сдружение "Недвижими имоти" (НСНИ). 

Съществен момент в депозирания проектозакон е необходимостта от професионална застраховка на работата на брокерите на недвижими имоти. В проектозакона се предвижда регистрационен режим за всички участници в пазара.
Основните изисквания към фирмите от бранша са професионална квалификации и идентификацията им с въвеждането на регистър. Задължително изискване е да се работи с клиентите с договор. От сдружението заявиха, че целта на проектозакона е максимална публичност, която е предпоставка да се намалят имотните измами.
В момента на пазара на недвижимите имоти работят около 2000 фирми, от които 264 са членове на националното сдружение

Най-честите имотните измами

Едни от най-често срещаните имотни измами са свързани с откраднат подпис за пълномощно. Експертите съветват хората никога да не подписват празен лист. Друг вариант за имотна измама е чрез фалшиво завещание, което се използва след смъртта на възрастни хора от „наследници" или хора, които твърдят, че са се грижели за човека до смъртта му.

Подписването на предварителен договор също е един от възможните подводни камъни, които може да са заложени от имотните измамници. Мошениците в този случай отново използват фалшифициран подпис на собственика.

Преди време, в опит да намалеят имотните измами, на нотариусите беше даден достъп до базата данни с лични документи на МВР и регистъра "Население" към Министерството на регионалното развитие и благоустройство.

По данни на прокуратурата сега 90% от жертвите на имотната мафия са стари и психично лабилни хора.