Председателят на енергийния регулатор Боян Боев и комисарите Еленко Божков и Лиляна Младенова няма да подават оставка.

Вчера оставките им бяха поискани от вицепремиера Екатерина Захариева, която оглави Енергийният борд, като мотив за искането бе лошото управление на системата и натрупаните дефиците само в НЕК от близо три млрд. лева.

В писмо, публикувано на сайта на регулатора, се посочва, че взетите от това ръководство на ДКЕВР решения са "съвкупност от навременни, аргументирани и последователни мерки, чийто краен резултат ще бъде стабилизиране и оздравяване на сектор "Енергетика". Ефектът от тези мерки обаче щял да бъде усетен в средносрочен период, не по-кратък от 5 години.

От ДКЕВР посочват конкретно и проблемите, с които се е сблъскал настоящият състав - свръхпроизводство на електроенергия от ВЕИ и електроенергия по дългосрочни договори със задължително изкупуване на високи цени, намаляващо потребление на регулирания пазар в следствие на поетапно либерализиране на енергийния сектор, натрупани дефицити в системата от минали периоди, породени от отменени методики, неточно прогнозиране на произведена енергия от ВЕИ и експлозивното въвеждане на фотоволтаици в експлоатация през юни 2012 г.

По най-наболелия въпрос за дефицита в НЕК от регулатора обясняват, че комисията има отношение само към половината от установения дефицит от 3 млрд. лв. Затова решението за цената на тока от 1 юли тази година включвало механизъм за компенсиране на около 1 млрд. лв. от този дефицит в рамките на следващите пет години.

"За некомпенсираната разлика след приключване на регулаторния одит на НЕК предстои да бъде определен подходящ механизъм, така че да не се допусне рязко повишение на цената на електроенергията", се посочва в откритото писмо.

"Трябва да отбележим, че всички решения са взимани в условията на пълна прозрачност и спазване на закона. Всяко публично представяне на дейността на ДКЕВР е експертно и безпристрастно", посочват още от регулатора.