"Евтин ток до 300 киловатчаса", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Поскъпването на електроенергията няма да реши проблемите на НЕК, каза Иван Иванов
Да не се повишава цената на тока за абонатите, които консумират до 300 киловатчаса месечно. Това предложи пред депутатите от енергийната комисия към парламента номинираният за председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. В края на април изтича срокът за внасяне на предложения за нови цени на тока, които ще бъдат в сила от 1 юли. Повишаването на цената на тока не може да бъде част от реформата в българската енергетика, каза Иван Иванов.
Поскъпването няма да реши проблемите на НЕК, а само ще ги отложи, обясни той. Ще бъде голям успех, ако КЕВР успее да задържи цената на сегашното ниво до либерализирането на пазара, което се очаква до 8-12 месеца, допълни Иван Иванов.
Пет стъпки за оздравяването на НЕК представи пред депутатите Иван Иванов. Мерките не са нови, но ще бъдат в основата на решенията на КЕВР, каза Иванов и допълни, че при вземането на решения регулаторът ще се води както от желанието да спаси НЕК, така и от целта да бъде изграден диверсифициран пазар на електроенергия.
Прочети още от в. "Стандарт"

„По-високи осигуровки и още млади пенсионери", пише в. "Капитал Daily"
Осигурителните вноски на хората и компаниите ще се увеличат, а възрастта за пенсиониране ще расте двойно по-бавно. Това са двете ключови промени в пенсионния модел, които предлага правителството. Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин представи общо 30 мерки, които според него ще намалят зависимостта на Националния осигурителен институт от бюджетните средства, ще направят системата по-устойчива, а като краен ефект се очаква да се генерира повече ресурс за по-големи пенсии.

Социалният министър обясни, че до края на седмицата промените, които ще бъдат добавени към предложенията на Министерството на финансите от януари, ще бъдат качени за обществено обсъждане. "До края на април се надявам, че ще има консенсус около мерките", коментира Ивайло Калфин. Според него реалистичният срок за внасянето на окончателен законопроект в Министерския съвет е началото на май. Финансовият министър Горанов изрази надеждата си, че до края на май или през юни парламентът ще е приел промените. В края на миналата година управляващите си бяха дали като срок за приемане на новостите март, който явно няма да бъде спазен.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"24 малки тунела на „Струма" вместо 1 голям" пише в. „Труд"
Алтернативното трасе, по което може да премине магистрала „Струма" през Кресненското дефиле, стигна до етап идеен проект. Преди няколко дни Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти" е обявила процедура за избор на фирма, която да направи този проект. Офертите ще се подават до 4 май тази година, а времето за изработване е 5 месеца, т.е. проектът трябва да е готов най-рано през ноември, ако няма обжалване.
Идейният проект трябва да покаже как дефилето може да бъде пресечено, без да се прави голям 15-километров тунел, каквито бяха първоначалните намерения. Според заданието това може да стане чрез система от 25 моста и виадукти и 24 малки тунела, което ще бъде по-евтино за изграждане и поддръжка, отколкото един голям тунел. Авторите на идейния проект трябва да определят къде да са тези съоръжения и да изработят количествени сметки за разходите по строителството на участъка.
Прочети още от в. „Труд"

„София е най-добрият град за живеене в България", пише в. „24 часа"
Столицата на България София получава за трети път наградата за „Най-добър град за живеене", връчвана от в. „24 часа" и Дарик радио. Наградата ще бъде връчена от президента Росен Плевнелиев на специалната церемония, която започна преди минути в НДК.
София убедително победи останалите участници в оценката на градовете по 33 критерия. Столицата събра с над 20 точки повече от следващия в класацията град.
Критериите, по които се оценяват обективно градовете в България включват екологично състояние, възможности за спорт в града и алеи за велосипедисти, детски градини, състояние на главната улица, брой паркоместа и време за престой в задръствания, безплатен интернет на обществени места, състояние на болниците и наличие на апаратура в тях, близост до летище, брой на университети и гимназии с изучаване на чужд език, статистика за престъпността, раждания на глава от населението и пр.
Прочети още от в. „24 часа"

"Кабинетът е непреклонен за вдигането на осигуровки, стаж и възраст за пенсия" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Работещите българи ще понесат троен удар, ако правителството успее да наложи идеите си за пенсионна реформа, които предвиждат увеличение на осигуровките, стажа и възрастта. За сметка на това все още няма решение на основния проблем на системата - ранното пенсиониране. Управляващите обещават по-високи пенсии, но докато за осигуровките, възрастта и стажа има конкретен график, за увеличението на пенсиите срокове няма. Предложенията на кабинета нямат подкрепата на синдикатите и работодателите въпреки интензивните заседания по темата.

Мерките са записани в предложение на правителството за пенсионни промени, представени от социалния вицепремиер Ивайло Калфин в присъствието на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. Въпреки че тримата се поздравиха със спазения срок - 31 март, по две основни теми няма предложения - за ограничаване на злоупотребите с инвалидните пенсии и на ранното пенсиониране на служителите на специалните ведомства. Двата въпроса са оставени в ръцете на работни групи към съответните министри, но решения все още няма. Така единствените ясни идеи са за увеличаване на вноските, възрастта и стажа за пенсия.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Данъчен запор за БТК, НУРТС и Бромак" четем на първа страница във в. "Монитор"
Всички акции на БТК и мажоритарния собственик на КТБ - „Бромак", са под запор от вчера. Обезпеченията са наложени от НАП и бяха вписани в Търговския регистър следобед.
Пак със съобщение от вчера под запор на данъчните са и 300 дяла от НУРТС, собственост на друго свързано с банкера дружество - „Кен трейд".
Всички запори са наложени въз основа на данъчни проверки, правени от НАП в тези дружества, а причината, изтъкната от агенцията, са „бъдещи публични вземания от длъжника".
Акциите на „Бромак" и „Фина Ц" са блокирани заради предполагаеми 1 989 241 лева, дължими от Цветан Василев. В случая с НУРТС задължението е за 77 534 лева, които вероятно ще бъдат търсени от „Кен трейд". А при БТК вземанията са за около 500 000 лева, като те са дължими от едноличния собственик на компанията - „Вива телеком България" ЕООД. Дружеството е първо от веригата компании, с която Цветан Василев се пробваше да прикрие собствеността на телекома, като най-отгоре на нея стои люксембургската V Telecom Investment General Partner. Именно 43% от тази офшорка бяха продадени от Василев на т.нар. инвеститори от LIC33 за 1 евро. Според съобщенията на публичните изпълнители, наложили запорите върху БТК и НУРТС, те имат действието по чл. 206, ал. 3 и ал. 4 от ДОПК. Въпросните текстове в Данъчно-осигурителния кодекс предвиждат да не подлежат на вписване никакви промени, произтичащи от прехвърлянето на дялове след запора, а също и на поименни акции от длъжника. Това реално означава, че въпреки опитите на Цветан Василев да сложи ръка върху БТК чрез „бандата за 1 евро", водена от белгиеца с издаден в Москва паспорт Пиер Луврие, промяна в собствеността на телекома със сигурност няма да бъде вписана у нас поне докато запорът важи.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Държавата в атака за БТК", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Държавната атака във войната за БТК, очаквана от месеци, вече е факт. Всички акции на телекома са запорирани във връзка с "бъдещо публично вземане" в "предполагаем размер". Така очевидно управляващите предприемат опит да спрат трансферите със собствеността върху компанията и може би да я върнат в държавна орбита, за да служи тя като вид компенсация поне донякъде за изгубените пари при затварянето на КТБ.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Чиновниците ни струват прекалено скъпо", пише в. "Сега"
Ако в България правителството спре, ще видим колко малко са нещата, за които имаме нужда от него, твърди икономистът Георги Ганев
- Д-р Ганев, България взе рекордно голям външен дълг при рекордно ниски лихви, което означава, че светът я вижда като добро и сигурно място, а ние, българите, имаме съвсем друго усещане. Защо се получава това разминаване в оценките?

- Нормално е ние отвътре да сме по-недоволни - всичко лошо се пише на наш гръб. И макар че малко прекаляваме с песимизма, не е лошо да сме по-критични. Така оказваме по-голям натиск за промени. Това, което се вижда отвън, е държава, която има перспективи да се развива по-бързо, защото има да догонва. Като част от ЕС и НАТО, тя е по-малко рисково място въпреки проблемите на Гърция и руско-украинския конфликт. Продължаваме да имаме някои важни конкурентни предимства като местоположение в един огромен европейски пазар. Ценовите равнища са сравнително ниски. Вижда се стабилизиране на бюджета. Банковата система е високоликвидна. Вярно, тя понесе голям удар, мина през труден период, но без катаклизми в системата. Всичко това са плюсове и дълговата емисия го показа.
Прочети още от в. "Сега"

"Eнергото ни плаща 20 лв., ако забави отговор на жалба", четем във в. "Монитор"
Да бъдат въведени задължителни показатели за качество за услугите на енергото, топлофикациите и ВиК дружествата и автоматични санкции, ако те не се изпълняват. Това предложи по време на вчерашното изслушване на кандидатите за КЕВР от енергийната комисия в НС сегашната шефка на регулатора Светла Тодорова. Това означава, ако едно ЕРП не отговори на жалба на клиент в 30-дневен срок, още на 31-вия ден то да бъде задължено да плати автоматично на потребителя 20 лв., даде за пример Тодорова. Тя отново лансира идеята всеки производител на ток да прави малко плащане, което да отива във фонд, от който да се субсидират енергийно бедните българи. Привърженик съм на регулирането със стимули, каза още тя. Това означава дълъг регулаторен период, през който ЕРП-тата, топлофикациите и ВиК да печелят от икономиите, които успяват да постигнат.
Тодорова е една от кандидатурите на ГЕРБ за член на новата КЕВР. За неин председател този четвъртък НС ще избере бившия депутат от ДСБ Иван Иванов, който е единственият претендент за поста. Той беше предложен от Реформаторския блок. Заедно с него броят на изслушаните вчера кандидати за КЕВР беше 20.
Лека изненада предизвика появяването на предишния шефна регулатора Боян Боев, който също се оказа номиниран от депутата от БДЦ Румен Йончев. Боев обясни, че името му се е появило по-късно в списъка, защото до последно е окомплектовал документацията си.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Турски рекет за тировете ни", пише в. "Стандарт"
Няма ефективен контрол на разрешителните от страна на Агенция "Митници". 160 млн. лева могат да остават в бюджета, ако връщаме ДДС на комшиите за заредено гориво.
Повече от две години продължават сериозните проблеми на българските автомобилни превозвачи на турската граница. Това заяви за "Стандарт" Миролюб Столарски, председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ) и член на УС на Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътищата (AEBTRI). Родните фирми за международен автомобилен превоз на товари продължават да търпят огромни загуби заради ограничения, налагани им от турските власти, допълни Столарски. Проблемите са същите, каквито бяха и преди две години и които тогава предизвикаха блокиране на българо-турската граница от нашите автомобилни превозвачи.
Турските власти продължават да допускат на тяхна територия само камиони с до 500 литра гориво, което принуждава тези, които правят курсове до азиатската част, да зареждат в Турция, където дизелът е доста по-скъп. В същото време всеки турски камион влиза у нас с неограничено количество гориво. Продължават и опитите на турските власти необосновано да заставят нашите камиони да чакат на границата по цели дни
Прочети още от в. "Стандарт"