Ревизии за спазването на данъчното и осигурителното законодателство са възложени от НАП на всички издатели на централни печатни издания, съобщават от приходната агенция.

Припомняме, че днес вестник "Сега" алармира, че е започнала умишлена данъчна проверка след публикация на изданието.

Контролните производства обхващат периода на последните 5 години, като инспекторите ще проследят спазването на всички данъчни и осигурителните закони.

Според доклад за данъчните рискове, изготвен през юни тази година сочи, че съществува риск от избягване на облагане в сектора на издателите на печатни издания и това е главната причина за започналите контролни производства, съобщават още от данъчната служба.

"В допълнение, на значителна част от издателите не са възлагани ревизии от години и имат просрочени задължения към държавата. В момента в приходната агенция се подготвя подобен анализ и по отношение на електронните издания, като не е изключено ревизии да бъдат възложени и на дружествата, които управляват онлайн издания", казват от НАП.

Течащите контролни производства нямат връзка с редакционната политика на изданията, уверяват още от приходната агенция. От началото на годината до момента от приходната агенция са възложили над 30 000 проверки и ревизии.