Някогашният лидер по отношение на политиките, насочени към справянето с климатичните промени - Дания, се отдръпва от някои от най-амбициозните си инициативи.

С ново решение правителството може да прекрати щедрите данъчни облекчения за гражданите, които си купуват нисковъглеродни превозни средства. Това ще доведе до утрояване на цената на дребно на някои електромобили.

Проектобюджет, предложен миналата седмица, може да разшири съществуващия 180-процентов данък за автомобилите и да го въведе при електрическите возила, пише Quartz, позовавайки се на Bloomberg. Така след изменението цената на Tesla Model S ще се покачи от около 97 665 долара на 270 000 долара.

Това несъмнено ще повлияе върху продажбите на електрически коли, чийто брой се е удвоил в Дания спрямо година по-рано, както и върху производители като Tesla.

Други страни вече са видели как високите субсидии за електромобили променят пазара. В Норвегия трябваше да бъде намалена цяла поредица от данъчни облекчения и стимули по-рано тази година, защото работели твърде добре, а електрическите превозни средства днес съставляват почти четвърт от продажбите на нови автомобили в страната.

В Дания електромобилите представляват доста по-малък процент от пазара, но все пак значителен за автопроизводителите. Датчаните са на пето място по ентусиазъм за купуване на електрически возила в Европа през тази година.

Трябва да се има предвид, че числата до голяма степен отразяват размера на населението в страната. В Дания живеят едва 5,6 милиона души. Загубата им като клиенти няма да спре Tesla по пътя ѝ.

По-притеснителен в случая е сигналът, който тази и други промени в политиката изпращат относно климатичните промени като цяло.