В Европа обичаме да недоволстваме от цената на бензина - винаги е твърде висока за джоба ни. Това обаче, което не знаете, е, че горивата би трябвало да струват още повече. Не вярвате? Тогава прочетете това.

Международният валутен фонд публикува изследване, според което най-развитите индустриални страни от Г20 помагат чрез своите субсидии цената на бензина да се запази на днешното ниво - т.е. по-ниска.

Данните в него показват, че производството на бензин спестява на индустрията около 5,3 трилиона долара годишно, които идват под различни форми. Така например най-много дава Саудитска Арабия - 3100 евро на глава от населението, САЩ 1980 евро, а в Германия на човек се падат „само" 623 евро.

Средно това прави по 1000 долара от джоба на всеки гражданин на тези страни.

Разбира се, тези субсидии не са само под формата на директно платени средства, но също така и на данъчни облекчения и потискани цени на бензина.

Най-скъпото нещо обаче е цената на замърсяването на околната среда, което неговите причинители не трябва да плащат. Защото петролната индустрия има вина за климатичните промени.

МВФ показва впечатляващи данни - ако тези преки и косвени субсидии за отрасъла бъдат прекратени, това ще намали с около 20 процента изхвърлянето на въглероден окис в атмосферата. А това ще спаси живота на 1,6 милиона души - половината от които в момента умират от усложнения от замърсен въздух.

Според лорд Николас Щерн от престижния университет London School of Economics това би струвало на държавите около 2 процента от тяхното БВП. Но на това трябва да се гледа повече като инвестиция, която ще се възвърне под формата на 3,8 процента растеж в годините след това.