Японският гигант „Язаки", който държи 35% от световното производство на кабелни системи за автомобили, обмисля да строи завод край Пловдив. Новата мощност ще е в „Тракия икономическа зона", ще произвежда хидравлика и ще бъде разположена на 30 декара, пише днес в. „Преса".

От зоната отказаха коментар, защото преговорите са фирмена тайна, но потвърдиха, че вече е подписан договор с голяма японска компания. Другият значим проект е на „Сензор-Найт индастриъл" за производство на сензори. Водят се преговори и с китайски фирми, а общите инвестиции в тази зона през 2015 г. ще надхвърлят 100 млн. евро.
„Язаки България" е вложила у нас над 60 млн. лв. и е разкрила над 2000 работни места.

Японците стъпват в България през 2006 г., когато вземат решение за изграждане на предприятие в Ямбол. Производството на кабелни системи за „Рено" започва през 2007 г., а по-късно се изпълняват и поръчки за „Форд".

В средата на м.г. фирмата откри и нова мощност в Сливен, където вече работят над 800 души. Произвеждат се кабелни инсталации за „Форд Транзит" в бивши сгради на „Миролио" на терен от 35 хил. кв. м.

Според шефа на браншовата камара по машиностроене Илия Келешев новото производство ще повиши технологичното ниво в тази продуктова ниша, както и качеството на изделията.

Това е поредният проект в производството на автомобилни компоненти. В бранша работят над 50 предприятия, които правят от сензори и кабели до климатични инсталации. 56% от разкритите чуждестранни производства в България през последните 2 години са свързани с автомобилната промишленост, сочи доклад на „Колиърс".

Най-новите предприятия в тази област са на германската компания „Бер-Хелла Термоконтрол" за автоклиматици в икономическата зона „София-Божурище" и на „Нексънс" в Плевен.