На 21 октомври в Брюксел започва среща между Русия, Украйна и ЕС в рамките на усилията за разрешаване на спора около руските газови доставки. Очаква се да бъде подписано междинно споразумение с Русия за доставките на руски газ в Украйна и транзитирането към Европа през зимата, информира bgonair.bg.

На срещата европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер ще разговаря при закрити врата с украинския министър на енергетиката и минната промишленост Юрий Продан.

Преди разговорите германският канцлер Ангела Меркел заяви, че съюзниците на Киев трябва да помогнат на Украйна да плати газовия си дълг към Русия. Изказването на Меркел бе направено в Братислава в отговор на словашкия премиер Роберт Фицо, който заяви, че е против да се оказва финансова помощ на Украйна.

Според германския канцлер "всеки трябва да даде своя принос, Словакия също. Сега търсим решение, все още го нямаме, а зимата вече идва", каза Меркел. Тя подчерта необходимостта да бъде постигнато споразумение между Украйна, ЕС и Русия по решение, което "би позволило да се стабилизират газовите доставки тази зима".

Поредния кръг преговори идва, след като на срещата в Милано в края на миналата седмица се появиха положителни сигнали за скорошното решаване на газовия проблем. След серия от срещи с руския си колега Владимир Путин, Петро Порошенко обеща в навечерието на зимата, че Украйна ще има газ и топлинна енергия през студения сезон.