"Таблетите слагат край на учебникарската мафия" четем на първа страница във в. "Монитор"
- Проф. Танев, най-накрая България има нов Закон за предучилищно и училищно образование. Каква е най-важната за вас промяна?

- Законът за народната просвета е от 1991 г. Тогава светът и България бяха в друго положение, нямаше отворени граници и такова пазарно стопанство. Развитието на технологиите също не беше на това ниво. Училището изостана в своята структура, която остана на часовите стрелки от 1991 г. Тези стрелки трябваше да се бутнат напред. Законът за предучилищно и училищно образование е подкрепен от МОН, дори и да не е написан от нас. Той обаче вече е и наш закон, най-вече заради своята философия. Новият закон залага на индивидуалния подход, съобразен е със спецификите на различните деца, дава свобода и избор на учителите относно учебника, който да изберат, и метода, по който да преподават.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Депозитите отиват главно към големите банки"
, четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Големите банки продължават да привличат най-съществената част от депозитите на бизнеса и домакинствата. Данните на Българската народна банка (БНБ) към края на август показват, че над 80% от средствата, влезли във финансовата система през последния месец, са били насочени към петте най-големи по активи кредитни институции. Най-малките участници на пазара и тези, които развиват дейността си като клонове на чуждестранни финансови институции, пък продължават да търпят отлив на средства.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Липса на сигурност за 73,8% от българите" е заглавиe от в. "Труд"
73,8% от българите се чувстват несигурни както за себе си, така и за своите близки. Това обявиха днес от фондация "Общество и сигурност" и най-големия полицейски синдикат - Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР).
Целта на изследването е да се определи до каква степен полицията, прокуратурата, съдът и други правоохранители институции осигуряват услугата "Гражданска сигурност", обясни Радостина Якимова, директор на фондацията. Проучването е проведено от април до септември т.г. сред 468 жители на столицата, областни, общински центрове и по селата. Едва 16,8% от анкетираните са заявили, че се чувстват сигурни. Най-голям е дeлът на несигурните сред хората на възраст 36-45 години (77%) и от 46 до 55 години (75%), а по-нисък е сред младите от групата между 19 и 25 години (58%).
Прочети още от в. "Труд"

„Шефът на ВВС си издейства 80 млн. лева с 3 часа оставка", четем на първа страница на в. „24 часа"
Увеличение на бюджета на ВВС с 80 млн. лв. обеща премиерът Бойко Борисов на командира на ВВС ген. Румен Радев, съобщиха от правителствената информационна служба. Това обещание е дадено, след като Радев изненадващо подаде оставка от поста и поиска да напусне армията.
3 часа след като Радев си е подал рапорта за напускане, от правителството съобщиха, че премиерът Бойко Борисов го е убедил да остане.
Прочети още от в. „24 часа"

"Парламентът отмени скандални привилегии в обществените поръчки" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Фирмите, които наемат хора с увреждания, няма да печелят служебно договори.
Специализираните предприятия на хора с увреждания вече няма да могат да печелят служебно обществени поръчки, без да се налага да представят доказателства за опит и финансови възможности. Макар и със закъснение, парламентът отмени окончателно скандални привилегии в закона за обществените поръчки, които доведоха до бум на злоупотреби при регистрацията на специализирани предприятия и шашми при изпълнението на сключените договори. Одобрените промени обаче ще се променят отново след броени дни - заради внесен от кабинета изцяло нов закон за обществените поръчки.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Реформата в училище тръгна след 10 г. родилни мъки", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Шестгодишни и четвъртокласници ще учат първи по новия закон. Промените влизат в сила, но новите учебници може да закъснеят.
Десет години и шест правителства /в това число две служебни/ бяха необходими, за да се приеме новият закон за училищното образование в България. В последния доклад, внесен от ГЕРБ в пленарна зала, имаше общо 430 страници, което вероятно го прави най-обемния проект, гледан от последните парламенти. В сряда депутатите най-сетне приеха многострадалния закон, с който реформата в училище трябва да започне. Въпросът е какво следва оттук-нататък? Освен шампанското...

Децата, които в момента са на 6 годинки, и сегашните четвъртокласници ще бъдат първите, които ще учат по новия образователен закон. Съгласно него те ще завършат основното си образование вече не в осми, а седми клас, а гимназията за тях ще бъде разделена на два етапа - до десети и до дванадесети клас. В частта си за новата училищна структура законът ще влиза в сила поетапно, като през 2016-17 година ще важи за първи и пети клас. От следващата година ще бъде валиден и за всички, които са в първи, пети и осми клас. Така постепенно новите випуски ученици ще завършват образованието си съобразно нов стандарт. Всички ученици, които догодина няма да са в първи и пети клас, ще завършат образованието си по старите програми и правила.
Прочети още от в. "Стандарт"

„Бюджетният излишък се свива заради увеличаването на разходите", пише в. "Капитал Daily"
Бюджетният излишък към края на август е 622 млн. лв., показват официалните данни от консолидирания бюджет. Резултатът е по-добър от предварителните очаквания, но по-лош от положителното салдо, отчетено в края на юли - 790 млн. лв. Освен това предварителните числа за септември, изнесени от Министерството на финансите, показват, че държавните приходи надвишават разходите с 627 млн. лв. Разходите надвишават значително миналогодишните - с близо 500 млн. лв. и в края на септември общият им обем е достигнал 23.5 млрд. лв. - стойност, невиждана досега. Основното повишение идва от капиталовите разходи за строителство по линия на еврофондовете, които трябва да бъдат възстановени от ЕС до средата на следващата година.
Рязкото увеличение спрямо миналогодишните разходи започна през юни, след което всеки следващ месец разликата се увеличаваше. Това заедно със свиването на средствата, възстановявани от ЕС след този месец, е основната причина за стопяването на бюджетния излишък, който през май достигна своя пик от 1.1 млрд. лв.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Швеция е магнит за бежанците с 800 евро месечна издръжка", пише в. "Сега"
Няколкостотин бежанци, повечето от тях от Ирак, които са прекосили цяла Европа, за да стигнат до Финландия, се връщат обратно, защото "тази страна е прекалено скучна, а времето студено". "Мога да кажа на целия свят, че мразя Финландия. Няма чай, няма ресторанти, няма барове, по улиците има само автомобили, няма хора", каза един от бежанците, който се представи като Мохамед, цитиран от местните медии. Той поясни, че е минал 750 км, за да се добере до Финландия, а след това е минал още толкова до граничния пункт Торнио с Швеция. "Финландия не струва пет пари", казват и други иракски бежанци, докато чакаха автобус за Торнио. Властите в Хелзинки съобщиха, че срокът на много от подадените молби за получаване на убежище изтича, защото подалите документи или са изчезнали, или не се връщат обратно за резултат. Преди дни от Финландия в Швеция се върнаха няколко автобуса, след като бяха посрещнати от 40-ина демонстранти на границата с Финландия. Част от тях хвърляха камъни и други предмети срещу автобусите. Това обаче не спира имигрантите да търсят по-добър живот в Европа.
Прочети още от в. "Сега"

"Николина Ангелкова - Министър минус 8,5%" пише в. „Труд"
През миналата есен неизвестната за туристическите среди Николина Ангелкова - млада, но вече с опит във висшата държавна администрация, пое поста министър на туризма. И обяви амбицията си да докаже на изцяло частния туристически бранш в България, че на нея може да се разчита.
"Пилците се броят наесен!" - така бодро отговаряше Николина Ангелкова през май т.г. на депутатите в парламента, когато я питаха какво ще направи Министерството на туризма за преодоляване на очаквания от бранша тотален срив на летен сезон 2015 заради кризата между Русия и Украйна.
Есента дойде и националната статистика преброи пилците. Резултатът е: 8,5% общ спад на чуждите туристи в България за активните морски месеци юни, юли и август в сравнение с лятото на миналата година. С цели 32% по-малко са били руснаците, дошли на почивка по Българското Черноморие през тази година, в сравнение с миналата. А българите отново и още по-масово избраха близката или далечна чужбина въпреки всички призиви на браншовици, министри и дори на премиера Борисов да останат на почивка в родните курорти.
Прочети още от в. „Труд"

"Небесна агония", четем във в. "Монитор"
За никого не е тайна, че реформата в отбраната не потръгна, както очаквахме. Заобиколена от съюзници, България далеч не се нуждае вече от 200 000 щика. Но пък един годен да се вдигне в небето „Кугър" и няколко самолета, плачещи за ремонт, не правят бойна авиация. А да гарантираш суверенитет без бойна авиация, е като обещание на български футболен тим да опази вратата си суха в Шампионската лига. С други думи, мисия невъзможна! Поне така стоят нещата за държава с традиции като България, която е измислила бомбардировките. Е, 100 години по-късно нямаме нито бомби, нито гориво, за да вдигнем и малкото ни поостарели самолети. Въздушните ни асове прекарват в небето три пъти по-малко от минимално установеното време. За да се изкачат в облаците, било то с ветеран като МиГ-21, им се налага да прехвърлят части от един на друг самолет. Май онези облаци, дето им объркаха сметките за парада на 6 май 2014 година, трайно са надвиснали над главите им. Та ще им се наложи по балтийски да викат подкрепление от чужденци, които да ни пазят отгоре.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Всеки журналист да прочете Корана", пише в. „24 часа"
Дали и папата не е станал атеист? Той посети Вашингтон и Ню Йорк, дръпна серия чудесни речи за най-съдбоносните проблеми и кризи на човечеството, но някак си пропусна да каже, че Бог ни наказва заради греховете. А те не са един или два. Когато великите папи са коронясвали царете, те никога не биха пропуснали да споменат ръката Божия!
В доминирания от републиканците американски Конгрес папа Франциск дръпна такава трогателна сиромахомилска и природозащитна реч, че спикерът на Камарата на представителите Джон Бейнър бе заснет да хълца и да си бърше сълзите
Голяма грешка!
Грешка, защото не се усети накъде духа вятърът сред неговите съпартийци, републиканците. В момента те са 10 пъти по-религиозни, отколкото са били преди 150 години.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Бизнесът иска да падне ДДС за подарени храни", пише в. "Стандарт"
Данъчни облекчения за дарения на храни в полза на държавни и общински институции, които предоставят социални услуги, поиска бизнесът. Идеята е фирмите да ползват данъчен кредит по ДДС за храната, която дарят до два месеца преди изтичане срока й на годност. От Асоциацията на месопреработвателите и Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите предлагат облекчението да важи до определен праг - например 0,5% от годишните продажби на фирмата. Двата браншови съюза представиха идеята си на финансовия министър Владислав Горанов на последното заседание на тристранката.
Прочети още от в. "Стандарт"