Изследователи откриха бъг в мобилната операционна система Android, който засяга близо милиард устройства.

Пропускът може да се задейства от изпращане на снимка или видео съобщение до смартфона на някого, без абсолютно никакви действия от страна на получателя.

Google обяви, че е оправила проблема, но все още милиони устройства трябва да обновят софтуера си, предаде BBC.

Изследователите определиха бъга като „изключително опасен".

Американската компания за киберсигурност Zimpherium смята, че това е една от най-големите слабости на Android досега, оценявайки, че са засегнати 950 млн. устройства.

Хакерите имали възможност да пращат в рамките на мултимедийно съобщение зловреден код, наречен Stagefright, който може да получи достъп до дадена услуга на Android.

След като Stagefright се активира, което не изисква действия от страна на жертвата, други данни и приложения на мобилното устройство могат да бъдат достигнати от зловредния код.

Повече детайли за проблема ще бъдат разкрити от изследователския екип следващата седмица по време на конференцията Black Hat в Лас Вегас.

Бъгът засяга внушителен брой телефони, работещи с версиите на Android от 2.2 нагоре.

Все още милиони устройства остават непоправени, защото производителите на хардуер и мобилните оператори трябва сами да снабдят потребителите с обновленията, а клиентите от своя страна могат да ги отхвърлят собственоръчно.

В свое изявление Google обясни, че уязвимостта е идентифицирана на по-стари устройства на Android и, доколкото знаят, никой не е бил засегнат.

„Като част от периодично обновление за по-голяма сигурност планираме да развием по-голяма защита в устройствата Nexus от следващата седмица", посочи още интернет гигантът.