Главният икономист на ЕЦБ предупреди, че рискът от "песимизъм относно растежа" може да подкопае възстановяването на еврозоната, като подчерта, че политиците продължават да са в готовност да действат, в случай че страховете от икономическа стагнация пуснат корен.

Длъжностни лица от цял свят продължават да изразяват опасенията си, че еврозоната е изправена пред години на слаб растеж и ниска инфлация, след като икономиката се разшири с едва 0,2% между второто и третото тримесечие, което със сигурност не бе повод за облекчение, коментират от Бул Тренд Трейдър.

Питър Прает, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ, отговорен за икономиката, заяви, че заплахата от масовото разпространение на подобни страхове е най-големият му проблем. Той също така настоя, че Управителният съвет ще представи нови мерки дори и без подкрепата на всички членове, в случай че изгледите за региона се влошат или съществуващите мерки не успеят да увеличат баланса на централната банка с 1 трлн. евро.

"Свидетели сме на отслабване на инерцията на растежа, но това, което ме притеснява най-много, е че е налице нещо от сорта на дългосрочен песимизъм относно растежа, който филтрира очакванията, и властите като цяло трябва да бъдат много внимателни по този въпрос", посочи Прает.

Джак Лю, финансовият министър на САЩ, предупреди, че Европа може да бъде изправена пред едно изгубено десетилетие на икономическа стагнация, в случай че политиците не успеят да предоставят свежи икономически стимули за региона. МВФ и Марк Карни, председателят на АЦБ, изразиха същите опасения.

Докато служителите на ЕЦБ твърдят, че тези страхове могат да бъдат правилно неутрализирани единствено чрез още икономически реформи от страна на правителствата, някои инвеститори все още очакват допълнително облекчаване на паричната политика на банката. По-рано този месец политиците създадоха комисии, които да направят приготовления за нови действия, включително за прилагането на цялостни количествени облекчения.