Британският премиер Дейвид Камерън категорично заяви, че Великобритания няма да доплати 1,7 милиарда лири към бюджета на ЕС следващият месец след искане на Брюксел, съобщава news.bg, позовавайки се на BBC.

Ако хората смятат, че ще изплатя парите на 1 декември, това няма да се случи, каза той на пресконференция в Брюксел след двудневната среща на върха на ЕС.

Той подчерта, че искането е „напълно неприемливо" от страна на ЕС.
Финансовите министри на ЕС се съгласиха на молбата на Великобритания за провеждане на извънредни разговори по казуса.

Искането от Брюксел би добавило още около 20% към общия годишен принос на Великобритания към ЕС от 8,6 милиарда лири.
Камерън заяви, че е „откровено вбесен" и че британското общество ще разгледа сумата като „напълно неприемлива".
Това е неприемлив начин за работа на тази организация - изненадващо да представи сметка като тази с огромна сума и малко време за плащане, поясни той и добави: „Това е неприемлив начин за третиране на страна, която е една от най-големите приносители в ЕС".
Според него позицията му е подкрепена от няколко европейски лидери, подчертавайки, че италианският му колега Матео Ренци описва искането като „смъртоносно оръжие".

Той подчерта, че за първи път е чул за искането на ЕС вчера, но призна, че финансовото министерство на Великобритания е знаело още миналата седмица.

Кореспондент на БиБиСи каза, че езикът на Камерън е бил вдъхновяващ и че това е битка, която той трябва да спечели, въпреки че британският премиер е намекнал, че не изключва изплащане на парите.

Британските политици от другите политически партии също не одобряват действията на Брюксел.
Доплащането се прави от 1995 година. Оттогава се извършва ежегоден преглед на икономическото представяне на страните членки на ЕС. Той показва, че Великобритания се справя по-добре, отколкото е прогнозирано преди. Елементи от сивата икономика - наркотици и проституция - за първи път също са били включени в изчисляването на БВП.
Финансовият министър Джордж Озбърн каза, че е „неприемливо да се изплатят 1 млрд. паунда за шест седмици".
От ревизията губещи са Великобритания (1,67 млрд. лири допълнително); Холандия (506 милиона лири); Италия (268 милиона лири); Гърция (70 милиона лири) и Кипър (33 милиона лири).

От печелившата страна са Франция, на която й се редуцират разходите с 801 милиона лири; Германия - 614 милиона лири; Дания - 253 милиона лири; Полша - 248 милиона лири и Австрия - 232 милиона лири.

По-рано лидерът на Британската партия на независимостта Найджъл Фараж заяви, че ЕС е жаден вампир, пируващ с кръвта на британските данъкоплатци.