Европейският съюз вероятно ще създаде система за проследяването на пътниците, които пристигат или отпътуват от Европейския съюз с въздушен транспорт, след като Европарламентът депозира предварителното си съгласие за това.

Ще бъдат регистрирани имената и маршрута на пътниците, както и ще се събира и информация за начина на купуване на билета, в това число как е бил платен.

Целта е данните да се използват при съмнения за доказване на тежки престъпления, като тероризъм, пренос и търговия на наркотици, оръжия и боеприпаси, сексуални злоупотреби с деца, трафик на хора, пране на пари, киберпрестъпления и др.

Събирането и съхранението на данните ще бъде възложено на въздушните превозвачи и туристическите агенции, които трябва да пазят информацията в продължение на пет години. След този срок, всяка страна ще преценява, според своите закони, дали да съхранява или изтрива данните.

Текстовете по този въпрос са гласувани в парламентарната комисия на ЕС и приети с 32 "ЗА", срещу 27 гласа против в ЕП, след което Европейският парламент е предоставил мандат свой представител да преговаря със Съвета на ЕС по новото законодателство.

Законодателите не предвиждат въвеждането на нов или допълнителен списък на тежките престъпления. Фиксирани са само текущите определения за престъпления, приети през 2002 г. от Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи.