Европейският съюз заложи нови по-тежки цели на Франция. Страната трябва да приведе бюджетния си дефицит в съответствие с правилата на Брюксел, след като на Париж бяха дадени две допълнителни години да изпълни целите, информира The Local.

Два дни след удължаването на крайния срок за Франция, за да приведе бюджетния си дефицит под 3% от БВП, Европейската комисия обяви, че Франция ще трябва да сведе дефицита си до 4,0% през 2015 година, до 3,4% през 2016 година и до 2,8% през 2017 година.

Теоретично страните от еврозоната са изправени пред санкции, ако дефицитът на бюджетите им е над 3% от БВП, но налагането на глоба на един от основателите и водеща държава в ЕС като Франция ще бъде безпрецедентно.

През ноември 2014 година ЕС даде на Франция, Италия и Белгия допълнителни три месеца, за да излязат с план за намаляване на бюджетните си дефицити под 3% от БВП.

Вече два пъти Париж поиска удължаване - първият път при президента Никола Саркози и вторият път при настоящия държавен глава Франсоа Оланд.

Миналата година Франция обеща на Брюксел дефицитът през 2015 година да бъде 4,3%.