Ако целта на прехвърлянето на част от вноските за втора пенсия в НОИ е попълване на дефицита, това няма да има дългосрочен ефект. Това каза в интервю за БНР бившият председател на Комисията за финансов надзор Апостол Апостолов.

Според него тристълбовият модел на пенсионната система се е доказал като добър за България, а и чрез него се постига много фин баланс на финансовата ни система, който в никакъв случай не бива да бъде стресиран.

„Колкото пари съм внесъл и на база на доходността, аз тези пари ще си ги взема като пенсия. При частния фонд аз си знам с колко пари разполагам и за колко време ще искам да ги взема. При НОИ няма да знам, това ще е функция от някакви събития, които ще се случват след години, когато ще се пенсионирам, и това ще са пари, които ще бъдат функция на работещото население в България", коментира Апостолов.

Експертът обясни още: „Ако бъдат приети промените, хората ще могат свободно да кажат, че искат да им прехвърлят партидата в НОИ. Аз имам парично изражение на моята партида, но тези пари са инвестирани. Тогава пенсионният фонд ще трябва да разпродаде активи, в които е инвестирал, за да се върне на кеш и този кеш да го прехвърли в НОИ. Когато нещата се решават на административен принцип, а не на пазарен или под въздействие на някакви форсмажори, обикновено резултатите са отрицателни, коментира Апостолов и добави, че така и доходността в частните фондове ще спадне. Според него в момента частните фондове носят доходност от 6 - 7%."

Свободата на решение трябва да бъде да избирам там, където имам по-добър доход, подчерта експертът и добави мнението си: Какво ще сравнявам в НОИ спрямо частната пенсионна система? Те са несравними неща, посочи Апостолов.