Бини-Смаги от ЕЦБ каза, че е трудно да се постигне политически консенсус относно EFSF фонда или за т.н. "голяма базука" (за по-мощен Европейския Спасителен Фонд). Според него, все още мнозина мечтаят за "дисциплинирано и методично" преструктуриране на гръцкия дълг, но реакцията на постигната сделка по гръцкия дълг от 21.07.11г. показва, че реалността е доста различна.

Бини-Смаги посочи, че преди навлизането в катастрофален сценарий, задлъжнелите страни би трябвало да работят усилено за приватизация или чрез деблокирането на правата за собственост.

Той каза, че колкото по-малко пари на данъкоплатците се изразходват в началото на заразния ефект от дълговата криза, толкова повече пари на данъкоплатците може да се наложи да бъдат изразходвани в крайна сметка.

Смаги отбеляза, че паричната политика на ЕЦБ се отнася за Еврозоната като цяло и не може да бъде използвана за финансиране на правителствата. "Не може да има подобрение в страните и тяхната фискална дисциплина чрез лесно преструктуриране на техния дълг", каза Смаги от ЕЦБ.

Той посочи, че критериите от Маастрихт не предвиждат ситуация, в която дадена страна-челна на Еврозоната би изгубила своя достъп до дълговия пазар.

Според Бини-Смаги, т.н. участие на частния сектор в преструктурирането на дълга (визирайки Гърция)  автоматично размива разграничение между платежоспособност и ликвидна криза.

Той смята, че по-силното общо управление в Еврозоната може да изисква промени в Пакта за стабилност и Растеж.

Според Смаги, националните финансови министерства са отговорни за гарантиране, че банковата система в дадена страна е подходящо капитализирана. Той каза, че по-високия капитал в банковия сектор може да помогне за редуциране на отрицателната обратна връзка между суверенния дълг/дългови книжа и банките (б.р. връзката, при която при напрежение върху суверенните дългови книжа има негативен ефект върху банките притежаващи такива активи).

Бини-Смаги смята, че "размерът на EFSF фонда трябва да бъде пропорционален на системния риск с който ние може да се сблъскаме".

В заключение, Бини-Смаги от ЕЦБ каза, че ако Еврозоната не успее да осигури (утре) убедително анти-кризисно решение, всичките части на Съюза ще бъдат много тежко засегнати.