Две от най-големите швейцарски банки - Lombard Odier и Pictet & Cie. за първи път публикуват финансовите си отчети, съобщава interfax.ru.

Lombard Odier ще направи това на 28 август, твърди източник на агенция Bloomberg. До края на месеца финансов отчет ще публикува и Pictet, която е трета по големина в Швейцария в сферата на управлението на активи след UBS AG и Credit Suisse Group AG.

Lombard Odier и Pictet през януари т.г., под натиска на регулаторните органи, започнаха процедури за реорганизация и откриха своите баланси за международен контрол. Банките не съобщават какви показатели имат намерение да публикуват.

"Ще бъде добре да се видят показателите на Lombard Odier и Pictet, които те дълго време държаха закрити. Тези банки също се приспособяват към изменящата се реалност във финансовия сектор", отбелязва анализаторът на Helvea SA в Женева, Тим Доусън.

Съвкупните активи под управлението на Lombard Odier и Pictet, от чийто услуги по традиция се използват от най-богатите фамилии в света се оценяват на около 630 млрд. долара.

Повече от половината от бизнеса на Pictet, основана през 1805 г., в сегашно време се пада на институционалните инвеститори.

Активите на институционалните инвеститори в Lombard Odier в края на 2013 г. бяха 47,7 млрд. долара, при 25,2 млрд. д. през 2008 година. Lombard Odier е най-старата частна банка в Швейцария, основана през 1976 година.