Тримесечните приходи на Microsoft надхвърлиха прогнозите на анализаторите за сметка на по-високите продажби на смартфоните, таблетите Surface и "облачните" решения за компаниите, съобщава Reuters.

Приходите на компанията за първото тримесечие на финансовата година (започваща на 1 юли) са нараснали с 25 на сто - до 23,2 млрд. д. при прогноза за 22 млрд. долара.

Продажбите на смартфоните Lumia, чието производство Microsoft закупи от Nokia през април са достигнали 9 млн. броя. Приходите от продажбите на таблетите Surface са се увеличили до 908 млн. д. спрямо 400 млн. д. за същия период на миналата година.

Печалбата на компанията обаче спада с 13%, 0,54 д. за акция, заради разходи от 1,1 млрд. долара, свързани с масовите уволнения, обявени през юли. Но въпреки това превиши прогнозите на анализаторите, които очакваха спад до 0,49 долара печалба на акция.

Акциите на ИТ гиганта поскъпнаха с 3 на сто в края на вчерашната борсова сесия. През изминалата финансова година котировките на книжата на Microsoft се покачиха с 33 процента.

На фона на слабите финансови резултати на такива световни лидери в технологичния сектор като Oracle, IBM, SAP, VMware и EMC, явно Microsoft върви обратно на тенденциите, което е значително постижение, отбелязват наблюдатели.

Компанията не обяви сумата на приходите от "облачни" технологии, но отбеляза, че продажбите на такива услуги са нараснали със 128 процента.

Анализатори смятат, че годишните приходи на Microsoft от тези технологии в близко време ще достигнат 6 млрд. долара, което ще направи компанията лидер в сектора по този показател.