България е страната в Европейския съюз, която най-силно ще пострада при спиране на газовите доставки от Русия за период от шест месеца.

Това се посочва в доклада от проведения в последните седмици стрес тест на газовата система в Европа. Той бе извършен от Европейската комисия и конкретно от екипа на комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

В групата на България попадат още Финландия и Естония и в по-малка степен Румъния. В доклада, изготвен от комисията, се посочва, че ако газът от Русия спре, страната ни ще има недостиг от над 40% на природен газ. И това е при вариант, че успеем да намери методи за сътрудничество със съседите си, за да си добавим от тях природен газ. Уверението на този етап е, че Гърция може да осигури определено количество от необходимото дневно потребление на синьото гориво.

Според анлиза на ЕК около 3 милиона кубически метра на ден могат да идват от Гърция, която от своя страна ще внася гориво през LNG терминала си. От ЕК посочват, че България от своя страна ще може да осигури на Гърция по-високи обеми електроенергия, което ще позволи на газовия и електроенергийния сектори в двете страни да останат относително стабилни

Ако това не се случи, недостигът на природен газ ще нарасне до 61%. Това би довело, освен до икономически загуби за предприятията, които използват суровината, но и до 66% липса на ресурс за отопление на домакинствата в големите градове по време на заложена в стрес теста студена вълна през февруари.

Европейската комисия отбелязва, че за посочения 6 месечен период, ако Русия спре своите доставки, ЕС ще трябва да намери нови източници на газ за 22% от своето общо потребление. Останалите 78% в момента се осигуряват от собствено производство на територията на ЕС (29%), налични запаси в подземни хранилища (20%), доставки от Норвегия (17%), LNG внос (7%) и внос през тръброводи от Северна Африка (5%).

От ЕК посочват, че от тези 22%, които Русия внася, могат да бъдат компенсирани  близо 80%, като 20% от доставките няма да могат да бъдат заменени по никакъв начин. Компенсирането на останалите 80% ще стане най-вече с увеличаване на доставките на втечнен природен газ (LNG) от Катар, завишен внос от Норвегия и рационално използване на наличните резерви.

ЕК отбелязва, че за да се намалят въздействията от евентуалното спиране на руския газ е много важно страните от ЕС, както и кандидат членките да засилят партньорството по между си и да осигурят нормално протичане на синьо гориво през интерконекторните си връзки. В стрес теста е поксочено, че България не си е научила особено добре урока от 2009 г., когато за няколко седмици имаше спиране на доставките на природния газ, тъй като не е направила необходимото, за да заработят интерконекторните й връзки с Румъния, Гърция и Сърбия.