Енергийният борд ще свика своето първо работно заседание утре в 15 часа. Това посочиха от правителствената пресслужба. Очаква се заседанието на бъде оглавено от председателя, който според правилника е вицепремиерът по икономическите въпроси в лицето на Екатерина Захариева.

На този етап индикациите са, че всички членове на борда, в който влизат предствители на целия бранш и регулатора, банковия сектрор, както и синдикатите, ще присъстват на заседанието. Това ще бъде първа реална възможност за пълнокръвен диалог в сектора, което е предпоставка за разплитане на възела заплетен от социално неприемливи сметки за ток, неизгодни догвори, задължително изкупуване на тока и т.н.

Очаква се обаче заседанието на съвета да бъде закрито, поради естeството на темитe, научи Money.bg. Тук е мястото да кажем, че това по никакъв начин не съответства на поетия от президента Росен Плевнелиев ангажимент за прозрачност. Би следвало щом допусна камерите на последните парламентарни консулатации Плевнелиев да посъветва подчиненото си правителство да направи същото, когато се обсъждат енергийните проблеми.

Въпреки това трябва да пожелаем успех на енергийния борд, защото друг начи освен диалога не би бил лицеприятен.