Петро Порошенко призова Европейския съюз  да заяви ясно, че Украйна може да стане членка на общността, ако изпълни всички необходими критерии. Според него това може да се случи за 5 години, съобщава БТВ.

Украинският президент направи този коментар по време на срещата ЕС - Украйна в Киев. По думите му стратегически ориентир за реформите е именно членството в Европейския съюз.

„Ние сме амбициозни в своите планове и именно поради това декларираме, че в рамките на 5 години трябва да обезпечим ефективното прилагане на Споразумението за асоцииране и да достигнем условията, необходими, за да поискаме членство е ЕС", заяви Порошенко.

Той допълни, че в крайна сметка европейското бъдеще на Украйна зависи от действията на самите украинци.

От своя страна председателят на Европейската комисия Жан Клод-Юнкер, цитиран от РИА Новости, заяви, че Украйна би могла да стане член на ЕС, но засега не трябва да се прави оценка на сроковете, в които това може да се случи. Страната трябва още повече да укрепи своите позиции в европейските структури, каза още той в Киев.

Юнкер подчерта: „Украйна и ЕС имат много общи задачи, и ние трябва да свършим много работа. И ако трябва да действаме заедно, ние трябва да знаем, че Украйна е суверенна държава, демократическа европейска страна".