Москва, Букурещ и Варшава са най-задръстените градове в Европа, но в световен мащаб най-затруднен е трафикът по улиците на Истанбул, Мексико и Рио де Жанейро. Това сочи проучване на производителя на навигационни системи ТомТом (TomTom), съобщава БТВ.

В Европа Москва е начело на класацията за 2014 година с 50 на сто по-дълго време за пътуване при тапи в трафика, в сравнение с нормалното движение в града. Следва Букурещ с 41 на сто. Този процент обаче скача до 89 на сто в пиковите часове сутрин в румънската столица.

На второ и трето място са Варшава (40 на сто) и Рим (38 на сто), следвани от Лондон (37 на сто) и Марсилия (36 на сто), според индекса за годишния пътен трафик, основаващ се на данни на ползватели на джипиес системи ТомТом (над 75 милиона продадени устройства в света). Тези данни позволяват да се изчисли процентът на задръстванията в най-големите градове през изминалата година.

Индексът на ТомТом обхваща 218 градове в 36 страни. За първи път има информация за Китай, Румъния, Саудитска Арабия и Сингапур.

Най-задръстеният град в света е Истанбул (58 процента, които в пиковите часове вечер достигат 109 на сто). Следват Мексико (55 на сто), Рио де Жанейро (51 на сто) и Москва (50 на сто).

В Съединените щати най-задръстеният град е 4-милионният Лос Анджелис (39 на сто), следван от Сан Франциско (34 на сто), Хонолулу (32 на сто) и Ню Йорк и Сиатъл (31 на сто). Жителите на Лос Анджелис прекарват средно 92 часа годишно в задръствания.

София не присъства в тази класация.