Около десет ВиК дружества са поискали от ДКЕВР увеличение на цените на водопреносната услуга, съобщи председателят на държавния регулатор Ангел Семерджиев пред БНР след днешното редовно заседание на регулатора.

По-скъпа вода искат дружествата в София, Пловдив, Враца, Монтана, Хасково, Търговище.

Според председателя на водния регулатор цената на водата трябва да бъде коригирана нагоре поне с ръста на инфлацията.

„Разберете, дружествата имат право да доказват, че имат нужда от покриване на допълнителни разходи. Ако наистина го докажат и то съответства на правилата, по които се правят предложенията за образуване на цени, ако не им разрешим, те ще отидат в съда и съдът ще ни го върне. Но повишаване на цените само защото на едно дружество му трябват повече приходи, няма как да се случи", разясни АнгелСемерджиев.

Предстои комисията да разгледа всички техни съображения защо точно се налага поскъпване на цената на водата.

"Самото подаване на заявлението е началото на процеса, но се търсят всички възможности да няма повишаване на цената", подчерта Семерджиев.

Както "Софийска вода" АД, така и другите ВиК дружества настояват за около 10-12% увеличение на цената. Столичният концесионер в най-голяма степен изпълнява инвестиционната си програмата. Обикновено изпълнението е около 80-90 %, но въпросът е дали с инвестиционната програма се постигат показателите за качество, които следи държавният регулатор. Един от тези показатели са загубите, които в „Софийска вода" продължават да надхвърлят 60%, обясняват от ДКЕВР.