Чрез фонда за енергийна ефективност ще финансираме общините допълнително със 100 млн. лв. при преференциални условия. Това обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на конференцията „Инвестиционни механизми за енергийна ефективност", организирана от Българското училище за политика и Посолството на Федерална република Германия у нас.

До момента фондът за енергийна ефективност оперираше с ограничен ресурс от 10 млн. евро. Съвместно с Министерството на финансите обсъждаме финансирането на общините при още по-облекчени условия, подчерта министър Добрев. Първоначалната идея е кредитите да бъдат безлихвени с тригодишен гратисен период.

По думите на министър Добрев най-важният ресурс за финансиране на мерки за енергийна ефективност е оперативната програма „Конкурентоспособност" чрез схемата „Енергийна ефективност и зелена икономика". По тази схема са отделени 150 млн. евро безвъзмездна помощ и 150 млн. евро кредит от ЕБВР за мостово финансиране на проектите. Всяко малко и средно предприятие може да се възползва от възможностите на оперативната програма.

Това е ресурс, който трябва да използваме по най-бързия възможен начин, подчерта Добрев. Хубавото на тази програма е, че не е необходимо да се изчаква да се съберат достатъчно проектни предложения, за да бъдат оценени. По думите на министър Добрев всяко проектно предложение се оценява веднага, след като постъпи и, ако е необходимо, се връща, за да бъде коригирано.

Друга възможност за финансиране на мерки за енергийна ефективност е Международен фонд „Козлодуй", по който има сключени споразумения за 47 млн. евро. Средствата ще се разпределят между 243 обществени сгради, от които най-голям процент са училищата и детските сгради, подчерта министър Добрев. В края на месец ноември ще стартираме процедура за избор на строител и строителен надзор и през март ще започне изпълнението на мерките, каза още той. По неговите думи това е най-мащабната програма за енергийна ефективност в обществения сектор до момента.