$140 млрд. годишно или 1.1% от БВП са загубите за ЕС от причиняваните задръствания. Тези данни изнесе днес в началото на 91-ата сесия на „Европейската конференция на министрите на транспорта", българският министър на транспорта Петър Мутафчиев. За САЩ тези загуби са с $10 млрд. повече.

Първата тема от днешната сесия на Европейските министри на транспорта е „Задръстването-глобално предизвикателство". Министърът на транспорта Петър Мутафчиев направи уговорката, че това първо заседание има намерение да постави диагноза, докато следващите ще насрочат терапията.

Процентът на засегнатата от задръствания пътна мрежа е най-голям в страните с бързо развиващи се икономики, където инвестициите в транспортната инфраструктура не отговарят на темповете на развитие на икономиката. От задръстванията са засегнати не само пътните артерии, но и летищата, пристанищата и железниците, допълни Мутафчиев.

Той обяви, че следващите години фиксираните до момента загуби от задръствания могат да се увличат два пъти. Анализите показват, че през следващите 20 години три пъти ще се увеличи търсенето на товарен въздушен транспорт и два пъти на пътнически въздушен транспорт. В тази връзка министър Мутафчиев постави няколко въпроса за разискване и дискусия от участниците в конференцията.

Най-важните от тях са, кои са точките на задръстване, които се смятат за най-критични; как се изчисляват разходите, които задръстванията причиняват на икономиката и на гражданите; какви са тенденциите за увеличаване или намаляване на задръстванията в различните държави?